Broj 173
Početna > Lepi i zdravi > Porodični trening na pesku

Rekreirajte se sa svojim mališanima na plaži

Porodični trening na pesku

Ako vežbanje liči na igru, mališani će uživati, a vama će se pružiti prilika da se opustite i oraspoložite

Ko još na odmoru misli na trening? More, sunce, peščana plaža, ležaljke... Mališani trčkaraju oko vas, a vi ležite toliko opušteni da sami sebe ne prepoznajete. Pored svih pokušaja da se odmarate i uživate na letovanju, temperament vam ne dozvoljava da mirujete. I dok vam egzotične slike miluju oči, vi smišljate način na koji ćete svi porodično ostati u formi. Plaža nije samo mesto za izležavanje, već i idealno mesto za rekreaciju. Ukoliko vežbanje liči na igru, mališani će uživati, a vama će se pružiti prilika da se opustite i oraspoložite. Stručnjaci ističu da deca leti brže uče jer više vremena provode s roditeljima koji im služe kao model za usvajanje novih veština. Ako ste primetili da vaši mališani imaju loše držanje, koordinaciju pokreta i da su im mišići nedovoljno razvijeni, raspust i vaš godišnji odmor su pravo vreme da kroz igru na otvorenom stvore naviku da redovno vežbaju.

Kolut u vazduhu
Stanite uspravno i uhvatite ćerkicu čvrsto za šake. Podignite je licem okrenutim nagore. Noge su joj savijene dok se zadnjicom oslanja tako kao da sedi na vašim nogama. Blago kolenima odbacite svoju princezu. Uz mali zalet ona će se okrenuti i dočekati na noge u stavu „licem u lice".

Kao na ljuljašci
Noge su prave kao strela, glava nagnuta napred, a vaše ruke pridržavaju devojčicu dok se ona isteže. Lagano je zaljuljajte, a zatim pustite da se dočeka na kolena. Ipak, treba da budete pažljivi kako biste ublažili slučajan pad obema rukama.

Klackalica s mamom
Prednji deo tela lagano je savijen napred. Potpuno ispruženim rukama uhvatite noge sinčića. Čvrsto mu držeći noge, blago ga pogurajte tako da on može da se kreće na rukama.

Održati ravnotežu
Sedite u turskom sedu dok vam se sinčić ne popne na ramena i ne postavi noge oko vrata. Držeći ga čvrsto rukama, dižite ga pažljivo da ne padne. Ukoliko mališan padne, ponovo sedite i dozvolite mu da se popne pre nego što započnete igru.

Sa tatom na vaganju
Opruženi ste na pesku sa rukama i nogama dignutim naviše dok je devojčica horizontalno opružena i stomakom oslonjena na vaše noge. Držite je za ruke, dok podižete i spuštate noge.

Marširanje u paru
Iscrtajte štapom na pesku krugove prečnika oko 20 santimetara. Neka mališani hodaju po njima (staju jednom nogom u jedan krug) i tako do sledećeg suncobrana. Dok hodaju, neka visoko dižu kolena kao da marširaju, noseći pri tom iznad glave loptu (koficu, pojas za plivanje) sve do ulaska u vodu.

Dragana Rodić