Broj 173
Početna > Lepi i zdravi > Pobedite umor

Pet ženskih saveta

Pobedite umor

Žene su danas više nego ikada pod pritiskom, jer se od njih očekuje da budu dobre supruge, uzorne majke, uspešne na poslu, ali i da su uvek raspoložene. Preduslov za sve to je dobro zdravlje, ali postavlja se pitanje kako da ga zadržimo uz tako visoke zahteve koje postavlja društvo?

Lekari širom sveta podsećaju žene da zdravlje treba uvek da im bude na prvom mestu. Evo nekoliko medicinskih saveta koje bi svaka žena trebalo da zna.

PMS
Loše raspoloženje i zadržavanje vode u telu koje pogađa brojne žene nedelju dana pre menstruacije, može se ublažiti unošenjem magnezijuma u organizam. On pojačava proizvodnju dopamina, koji je odgovoran za dobro raspoloženje, a sprečava zadržavanje vode u telu. Magnezijum se može pronaći u žitaricama, grašku i zelenom povrću, a ženskom organizmu dnevno je potrebno 270 mg magnezijuma. Ako ga ne unosite dovoljno kroz namirnice, barem tokom tog ozloglašenog PMS-a uzmite pilule magnezijuma kao dopunu.

Bol u leđima
Žene su sklone bolovima u donjem delu leđa, za šta su najodgovornije trudnoća, menstruacija, grudi i nepravilno sedenje. Međutim, taj bol lako je rešiti, i to uz pomoć nekoliko vežbi za stomak. Slabi stomačni mišići uzrokuju bol u donjem delu leđa jer ne mogu da ih podržavaju i zato svakoga dana žene treba da urade nekoliko jednostavnih vežbica, poput trbušnjaka, koji će učvrstiti mišiće, a bol u donjem delu leđa će proći.

Depresija
Depresija ne mora nužno da bude povezana s vašim mentalnim stanjem, ona može biti i upozorenje na neku drugu bolest. Depresija i anksioznost mogu biti rani simptomi anemije, bolesti štitaste žlezde ili menopauze. I zato, pre nego što odlučite da počnete da pijete antidepresive, proverite svoje fizičko stanje. Uradite sve potrebne analize kako biste bili sigurni da vaše depresivno stanje nije prouzrokovano nekom bolešću.

Naduven stomak
Karcinom jajnika poznat je kao tihi ubica, nažalost, prevelikog broja žena. Kako ta zloćudna bolest nema uočljive simptome, teško ju je otkriti. Najčešći simptom je naduven stomak, koji žene često zanemaruju jer misle da je povezan s nečim što su pojele. Ako vas muči nadutost duže od nekoliko dana, vreme je da posetite lekara. Iako verovatno nije u pitanju ništa ozbiljno, dobro je biti pažljiv prema svom zdravlju.

Umor
Žene često umor povezuju sa anemijom pa odmah počinju da uzimaju gvožđe, što ponekad može da donese više problema nego koristi. Bolest koja se često može prevideti je hemohromatoza. Naime, reč je o poremećaju metabolizma u kojem povećana apsorpcija gvožđa dovodi do njegovog prekomernog odlaganja u parenhimnim organima, prvenstveno jetri, gušterači, srcu i hipofizi. Ako ste često umorni, imate glavobolje i osećate se malaksalo, proverite stanje svoje krvi. Uvek je bolje ukloniti sumnju.

M. P.