Broj 173
Početna > Lepi i zdravi > NAJBOLJE VREME ZA SEKS

Šta je cirkadijalni ritam

NAJBOLJE VREME ZA SEKS

Saznajte kada postižemo maksimalnu radnu sposobnost, osećamo najmanju osetljivost na bol ili najveću želju za vođenjem ljubavi

Cirkadijalni ritam u proseku traje 24 časa i usklađen je s prirodnim pojavama, pre svega smenom dana i noći. Biološki sat važan je u regulaciji psihičkih i fizioloških parametara, kao što su telesna temperatura, nivo kortizola u krvi i nivo budnosti. Kada je ispravan, lučenje određenih hormona dešava se u pravo vreme. U slučaju poremećaja, kada, na primer, osoba ne ide na spavanje u isto vreme, ustaje u različito vreme, sve to posledično utiče na druge funkcije, kao i na oscilaciju raspoloženja, odnose s drugim ljudima i motivaciju. Da bi život bio što kvalitetniji, važno je prepoznati uspone i padove u vašem organizmu.

Sat za popodnevnu dremku
U četiri časa ujutru organizam ima minimalne radne sposobnosti. To je vreme najveće bespomoćnosti. Već narednog sata nivo melatonina u krvi opada i organizam počinje da proizvodi aktivirajuće hormone. Krvni pritisak, puls i telesna temperatura rastu u šest sati i u to vreme se češće dešava srčani infarkt. U sedam osetljivost na bol je najveća i reumatičari tada najviše pate. Vreme za seks je u osam sati ujutru kada je organizam preplavljen seksualnim hormonom. U devet sati najsposobniji smo za rad, slično je stanje u našem organizmu i narednog sata kada srce i krvotok najbolje podnose opterećenja. Već u 11 časova, naša sposobnost za rad polako opada. Podne je vreme kada se povećava proizvodnja želudačne kiseline, jetra se zamara nakon varenja da bi već u 13 časova organizam dospeo u stanje izuzetno smanjene radne sposobnosti kada je pravo vreme za popodnevnu dremku.

Vreme za zubara i učenje
Čulo mirisa i ukusa najjači su u 14 časova. Osetljivost na bol je tada umanjena, zato je to pravo vreme za za posetu zubaru. Idealno vreme za učenje, budući da je veoma povećana sposobnost, nastupa u 15 časova. Organizam se slično ponaša i u narednom satu kada telesna temperatura, krvni pritisak i puls dostižu najveće vrednosti. Već oko 17 časova raspoloženje i volja postaju lošiji, ali u 18 časova organizam počinje da se regeneriše. Spremnost na kompromise je tada velika, ali alergijske reakcije, u ovo vreme, nastupaju veoma iznenadno.

Kada opada koncentracija
Povoljno vreme za manuelne aktivnosti, na primer, ručni rad, pletenje jeste u 19 časova. Narednog sata opada rad odbrambenog sistema organizma, a povećava se osetljivost na infekcije. Čulo mirisa i ukusa bude se u 21 h i javlja se apetit. Već oko 22 sata organizam se umara i vreme je za odlazak u krevet. U narednom satu kod trudnica često nastaju bolovi. Mnogi već dobro znaju da u ponoć opada moć koncentracije i raste opasnost od udesa. Slično je stanje organizma u jedan posle ponoći, kada većina organa radi znatno umanjenim intenzitetom. U dva sata osećamo potpuni mir – krvni pritisak, puls i temperatura su na najnižoj vrednosti. Na kraju cirkadijalnog ritma, u tri sata ujutru obuzima nas depresivno duševno stanje zbog čega je to doba kad se desi najviše samoubistava.

Ž. M.