Broj 173
Početna > Zanimljivosti > Dečja strana

Dečja strana

Letnji raspust je čarolija detinjstva
Školski letnji raspust je konačno stigao! Ovo je pravo vreme da dozvolite detetu da radi šta voli, bez opterećivanja obavezama i planovima. Raspust je za mališane dugo očekivani događaj, koji izaziva neobuzdanu radost i lepe emocije. Ukoliko se roditelji potrude da ih ulepšaju sitnim iznenađenjima, lepim putovanjima ili maštovito ispunjenim danima, njihovoj sreći neće biti kraja. Psiholozi tvrde da način na koji će raspust biti proveden u svakoj porodici bitno određuje i kako ćemo odmore doživljavati kao zrele osobe. Kroz povezanost sa porodicom i prijateljima tokom raspusta dete razvija svoj identitet, emocionalnu inteligenciju, pripadnost, socijalizuje se i zadovoljava potrebe za ljubavlju, poštovanjem, uvažavanjem i prihvatanjem.

Odvikavanje od grickanja noktiju
Najčešće dečje navike koje roditelji ne vole su sisanje palca, grickanje noktiju, diranje majčine kose ili klimanje glavom. One mališanima uglavnom služe da bi se umirili ili utešili, ali mogu ih izazvati umor, frustracija, dosada, stres ili nesigurnost. Bez obzira na to šta je uzrok, grdnja i vikanje neće pomoći. Jedino vam preostaje da budete strpljivi i dete svakog puta nagradite kada prevaziđe neku od tih navika. Grickanje noktiju najčešća je navika, koja i najduže traje. Istraživanja pokazuju da čak 60 odsto dece gricka nokte, i to češće dečaci nego devojčice. Naredbe ne donose promene, zato budite strpljivi i pomozite mališanu da se što pre reši ove loše i nezdrave navike.

Otimanje igračaka
Verovatno ne postoji roditelj koji se nije suočio sa situacijom u kojoj je dete, bez obzira na fizičku snagu, bilo u poziciji da mu druga, ponekad i znatno mlađa ili sitnija deca, nameću pravila igranja ili otimaju igračke. To je naročito izraženo u vrtićima i predškolskim ustanovama, ali nije retka pojava ni u javnim parkovima i igralištima. Kako reagovati u takvim situacijama? Psiholozi savetuju da mališanima, u skladu sa uzrastom, stalno pričate koliko vrede, kako su dobri, pametni i nadareni. Na taj način dete će s vremenom steći samopoštovanje, što presudno utiče na to kako će reagovati na probleme s vršnjacima. Uvek će biti prodorne dece koja će nametati svoju volju, a ukoliko vaše dete nije jedno od njih, bitno je da mu pomognete. Nemojte da ga grdite što plače, ili da ga nazivate podrugljivim imenima, već mu objasnite kako treba da se ponaša. Naučite ga da deli igračke s drugom decom, ali da isto očekuje i od njih.

Pripremila Suzana Obradović