Broj 172
Početna > Lepi i zdravi > Vitamin C u saksiji

Sobni limun

Vitamin C u saksiji

Limun, pomorandža, mandarina i grejp nisu samo omiljeno voće nego i atraktivne sobne biljke koje blistavim lišćem, mirisnim cvetovima i sjajnim plodovima donose u domove atmosferu Mediterana

Da biste odgajili limun, treba vam malo strpljenja koje će vam se isplatiti kada vidite kakva lepotica raste iz saksije. Za početak, limunovo seme treba osloboditi mesnatog omotača i u plitkom sudu sušiti četiri nedelje u toploj prostoriji. U međuvremenu, kupite plitak i širok sud, pesak i treset. Izmešajte ih u jednakoj srazmeri i napunite posudu. Seme stavite u zemlju i pokrijte slojem zemlje debljine oko jedan centimetar.

Obilno zalivajte i starajte se da zemlja uvek bude podjednako vlažna. Sud treba da bude poklopljen, a temperatura oko 15 stepeni. Kada limun nikne i kada biljčice budu imale šest nedelja, svaku treba pažljivo presaditi u malu saksiju. Pazite da sa zemljom pomešate dovoljno treseta da bi se oko korena obrazovao grumen, jer je to kod ovih biljaka dosta teško. Kada biljke porastu, presadite ih u veće sudove.
 
Pravilna nega
 
Limun zahteva dosta svetlosti, voli da se tušira i leti je obavezno često zalivanje. Poželjno je da ga iznesete na vazduh, a ako nemate baštu, zajedno sa saksijom stavite ga na sunčano mesto. Tokom zime treba održavati minimalnu vlažnost tla. Nedostatak vlage ili prevelika vlažnost zemlje oko korenovog sistema dovodi do opadanja lišća, truljenja i uginuća biljke. Prostoriju treba povremeno provetriti. U toplim i vlažnim prostorijama lišće može da požuti i opadne.

Najpodesnija mesta za limun su južna ili jugoistočna strana, zbog svetlosti. U zamračenim prostorijama limun se zaliva svakih 15 dana, a u toplijim svake nedelje ili prema potrebi. Zaliva se, po mogućnosti, mlakom vodom. Ako se zaliva hladnom vodom, usled naglog hlađenja korena uspori se uzlazno kretanje sokova, te listovi opadaju. Zemlja se menja svake godine ili najkasnije svake druge. Iz suda se izvadi biljka s korenom. Sud se dobro očisti i napuni se novom zemljom do polovine. Zemlja se zatim malo sabije pa se na nju stavlja koren limuna. Koren se pažljivo zatrpava do deset centimetara iznad korenovog vrata. Posebno se stavlja sloj od deset centimetara između korena i stranica zida. Zemlja se posle toga dobro zalije. Limun cveta obično u maju, a često i u avgustu i tada širi više nego prijatan miris. Ako se pravilno neguje, cveta i donosi plodove svake godine.