Broj 172
Početna > Putovanja > Tisa puna ljubavi

Novi Bečej

Tisa puna ljubavi

Svake godine sredinom juna, pred smiraj dana iz dubine reke započinje neobičan svadbeni ples, prirodni fenomen koji, osim na Tisi u severnom Banatu i Potisju, postoji još samo u Kini

Zaljubljenici u prirodu kažu da se cvetanje Tise može meriti s lepotom duge i osećanjem prvog poljupca. U to mogu da se uvere svi koji Novi Bečej posete u ovo doba godine, kada pred smiraj dana iz dubine Tise započinje neobičan svadbeni ples. Reč je o insektu, zvanom „tiski cvet", prirodnom fenomenu koji, osim na Tisi u severnom Banatu i Potisju, postoji još u Velikoj žutoj reci u Kini. Sve vreme miruje kao larva na glinovitom dnu reke, a potom na površinu vode prvo izlaze mužjaci kao larve u beličastoj čauri. Jedan, pa drugi, potom više desetina hiljada. U roku od nekoliko minuta, niotkuda, pojavljuju se ružne larve, od kojih, za samo minut postaju divni leptiri. Tada započinje svadbeni let i svi insekti imaju samo jedan cilj - da produže vrstu.
 
Tiski cvet

Turistička manifestacija Čamac na Tisi proteklog, najromantičnijeg vikenda u junu okupila je brojne turiste i zaljubljenike u prirodu. Poseban je doživljaj kada gosti sa obala i brojnih čamaca puštaju zapaljene plutajuće sveće koje se presijavaju u noći jer se veruje da se u toj noći sve želje ispunjavaju. Stara banatska varoš na Tisi i u ovim toplim junskim danima privlači veliki broj gostiju. U turističkoj ponudi je hotel Tiski cvet sa dve zvezdice u centru Novog Bečeja, gde noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi košta 1.800 dinara.
 
Biserno ostrvo

- U toku leta popularne su i plovidbe krivudavom Tisom do Bisernog ostrva gde uspeva najbolja vrsta vinove loze. Na ostrvu čiji je najveći deo u prošlosti pripadao grofu Lipotu Rohonciju, gajile su se velike dinje koje su se zvale tiski biser i po njima je ostrvo dobilo ime. Grof Rohonci je krajem 19. veka na svoje imanje na Bisernom ostrvu doneo vinovu lozu krokan. Posebne arome i ukusa, bilo je nezaobilazno vino na mnogim dvorovima a poznato je i kao omiljeno vino Josipa Broza Tita. O prošlim vremenima Bisernog ostrva danas svedoči samo dvorac Rohoncijevih, istina, ne tako sjajan kao što je nekada - kaže Nevena Subotić iz opštine Novi Bečej. Pažnju turista privlači i Slano Kopovo, rezervat prirode i poznato svratište ptica na njihovom putu ka jugu. Idealno je mesto za ljubitelje prirode i posmatranje ptica jer se u određeno doba godine na ovom mestu može videti čak 186 vrsta ptica i raznih vrsta biljaka. Najlepše je, kažu, s jeseni kada se ovaj prostor ispuni vodom i kada se okupi čak dvadeset hiljada ždralova koji se ovde odmaraju pre nastavka leta.
 
Obilazak etnosela
 
U Novom Miloševu postoji i etnoselo i muzej traktora Žeravica gde su izložene parne mašine i stari automobili. Može se videti i stari Karačonji dvorac po čijem se parku i detaljima na fasadi i danas nazire stari sjaj. Kada se govori o dvorcima ovog kraja, trebalo bi pomenuti i Sokolac, o kome kruži legenda da ga je Lazar Dunđerski, vlasnik dvorca, izgubio na kartama, a potom ga povratio za opkladu pucajući u jabuku na glavi svoje žene. Pouzdano se, međutim, zna da je dvorac bio omiljeno mesto Lenke Dunđerski. Pažnju zaslužuje i Arača, romantična katedrala iz 13. veka, smeštena u sredini nepregledne ravnice. Često je kroz istoriju ovo mesto menjalo vlasnike, od despota Stefana Lazarevića, Đurađa Brankovića sve dok ga Turci 1551. godine nisu spalili.

 Kalendar turističkih manifestacija
 

19-20. jun - U susret letu
  26-27. jun - Vikend u dvorcu
  3-4. jul Moto-susret
  10-11. jul Multikulturalni vikend
  17-18. jul Štrudlijada
  31-1. jul-avgust - Biserno ostrvo, Vino, tamburaši i osmeh
  7-8. avgust - Pecaroški vikend
  16-23. avgust - Nedelja umetnosti, Tiska akademija akvarela
  26-29. avgust - Velikogospojinski dani
  22-24. oktobar - Šetnja po Slanom Kopovu