Broj 172
Početna > Lepi i zdravi > Princeza sa pištoljem

Igračke i seksualni identitet

Princeza sa pištoljem

Između četvrte i pete godine dete pokušava da definiše sebe, ali to su uglavnom pokušaji, jer se vrlo retko dečaci osete kao muškarci, a devojčice kao žene

Kada poželi novu igračku, ćerkica vas redovno ostavi bez teksta jer uvek traži zabavu koja više priliči dečaku. Nisu joj interesantne lutke-bebe, barbike, šerpice i lončići, već figurice kauboja i Indijanaca, mitraljezi, lukovi i strele. U dilemi ste da li da podržite svoju mezimicu u tome ili da zabranite igre koje nisu primerene njenom polu. Stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu i da je takav period u odrastanju pojedinih mališana prolaznog karaktera.
 
 
Roditeljske predrasude
 
Samim tim što imaju manje dece, roditelji su danas više zaokupljeni mališanima i njihovim ponašanjem nego nekada. Često se dešava da devojčice više vole da se igraju puškama i vojnicima, a dečaci izbegavaju da se igraju rata i radije presvlače lutkice i plišane medvediće. Kada se to dogodi, roditelji se zabrinu jer pomisle da s njihovim detetom nije baš sve u najboljem redu. Psiholozi tvrde da su u pitanju samo roditeljske predrasude. Tek posle dvanaeste godine deca postaju svesna svog seksualnog identiteta.
 
 
Ništa strašno
 
Između četvrte i pete godine dete pokušava da definiše sebe, ali to su uglavnom pokušaji, jer se vrlo retko dečaci osete kao muškarci, a devojčice kao žene. Zato je sasvim normalno da dečak koji ima stariju sestru poželi da se igra njenim lutkama ili da namaže lakom nokte. Isto tako, devojčica koja ima brata voli da se igra robotima, vojnicima ili automobilima. Specijalisti objašnjavaju da se radi o jednoj vrsti transvestitske igre koja tokom odrastanja nestaje i nema nikakve bojazni da se radi o sklonostima ka homoseksualizmu.
 
 
Jača od dečaka

 
Roditelji se najviše plaše da je dete polno nesigurno, pa čak pomišljaju da je i bolesno. Naročito se uplaše kada primete da im se sin jedinac interesuje za ženske igre. Međutim, ima roditelja kojima je muškobanjasta ćerkica simpatična i ne haju mnogo što trenira fudbal i nosi kopačke. Psiholozi kažu da devojčice rastu i sazrevaju brže od svojih muških vršnjaka. One su jače fizički i u igrama uspevaju da budu dominantne.
 
Ponosni na ćerku
 
Roditelji su veoma ponosni kada njihova ćerka potuče u sportu dečake, ali se veoma zabrinu kada im je sin nežan i osetljiv. Zabrinutost se povećava kada dečak živi samo s majkom jer se pretpostavlja da može polno da zastrani jer nema oca na kog bi se ugledao. Međutim, nije tako. Stručnjaci ističu da je važno stvarati prilike u kojima će dečak koji živi samo sa majkom što češće viđati muškarce, a to mogu biti ujak, stric ili neki porodični prijatelj. U svakom slučaju, detetu ne bi trebalo zabranjivati igračke, jer će to samo u njemu stvoriti veće zabrane.