Broj 172
Početna > Prica > Porodična harmonija

Srđan Predojević

Porodična harmonija

Voditelj Srđan Predojević tvrdi kako je zahvaljujući sinu Stefanu postao zreliji i odgovorniji i priča da se u ulozi roditelja snašao tako dobro da priželjkuje i drugo dete dok je još u roditeljskom treningu

Kada je početkom prošle godine saznao da će postati otac, Srđan Predojević nije krio zadovoljstvo što je njegov san o zasnivanju porodice počeo da se ostvaruje. Iako je dugo nosio epitet večitog neženje i kazanove, nakon dve godine veze sa advokatom Mirjanom Lazarević, Srđan je uvideo da kraj sebe ima pravu ženu s kojom želi za osnuje porodicu.
 
Zabavljali ste se nekoliko godina pre nego što ste shvatili da je Mirjana žena vašeg života i verili se? Da li je trudnoća došla kao potvrda vaše ljubavi?
 
Kada potvrdite ljubav, dobijete potrebu da potvrdite i život, a to možete uraditi samo na jedan način - dobijanjem deteta. Mirjana i ja smo rešili da našem životu damo novi smisao i prioritet, zajedničkom potrebom da iznad posla, svih ljudi i događaja stavimo nekoga koga ćemo voleti najviše. Tako se rodio Stefan.
 
Koliko je razumevanja, strpljenja i ljubavi potrebno da bi jedna veza opstala i bila kvalitetna?

Strpljenje je moć, ne samo u ljubavi već i u poslu i sve komplikovanijim odnosima s ljudima. Ta moć vam daje vreme kao oružje da pobedite sve što vam se ispreči na putu vaše zamisli. Strpljenje rađa i kvalitet u emotivnom odnosu u porodici, a to je uslov da sve ostalo radite sa zadovoljstvom.
 
 
Šta vam je prvo prošlo kroz glavu kada ste saznali da ćete postati otac?
 
Kada sam čuo da ću postati otac, prvo sam osetio spremnost da preuzmem na sebe svu odgovornost za dete kome je potrebna sva pomoć ovog sveta.
 
 
Koliko se vaš život i odnos prema životu promenio tada?
 
Kada se rodio Stefan, shvatio sam da više nikada neću biti spokojan kao do tada. Znam da je to briga koja će postajati sve veća i da je brinu verovatno svi roditelji koji svom detetu žele sve najbolje. U isto vreme, odlučio sam da lepim mislima promenim nabolje svoj život. S tom idejom se složila i Mira pa smo napravili harmoniju u kojoj Stefan raste u zdravo i srećno dete.
 
 
Šta mislite o ideji da muškarci prisustvuju porođaju, jeste li vi razmišljali da prisustvujete?
 
Nisam prisustvovao porođaju jer mi se ta ideja nikada nije dopadala, ali to ne znači da je manji stres biti ispred vrata porodilišta i čekati satima da čujete rečenicu: „Sve je u redu". Ne mislim da u životu postoje trenuci kada jedino sami sebi moramo da budemo podrška. Uvek nam je potrebna nečija lepa reč kao snaga da prevaziđemo čak i ono što smatramo nemogućim. U tom trenutku važno mi je bilo da Mirjana zna da sam na samo nekoliko metara od nje. I ona potvrđuje da to saznanje dosta pomaže.
 
 
Kako ste proslavili rođenje sina? Je li bilo tradicionalnog cepanja košulje?
 
Veselo, u krugu najbližih, slavilo se i pevalo celu noć i dobar deo jutra. Iscepano je više košulja. Neoženjena braća su uzela „mustru" za svoje prvo muško dete.
 
 
Mislite li da ime donekle određuje čoveka i jeste li razmišljali o tome kada ste birali ime za svog sina?
 
Stefan je dobio ime po našoj krsnoj slavi Svetom Stefanu. Posle mnogo godina, koje i nisu bile baš najsrećnije za našu porodicu, konačno se dogodila radost koju smo svi željno čekali.
 
 
Da li ste postali zreliji i odgovorniji otkada se rodio Stefan?
 
Odgovorniji postajete kada svoj problem ne prebacujete na druge, već ga sami rešavate. Kada sam shvatio da sam spreman da svaku situaciju rešim i da je realno sagledam, zaključio sam da sam postao i zreliji i odgovorniji. Sve to zahvaljujući Stefanu.
 
 
Koliko vam je bilo teško da se naviknete na novo biće u vašoj kući i da uskladite poslovne obaveze s porodičnim?
 
Ništa u vezi s bebom nije teško, već lepo i novo. Kada uskladite život s poslom, a ne obrnuto, onda stižete sve. Zna se ko ima prioritet.
 
Jeste li se angažovali u svakodnevnim aktivnostima oko sina kada se rodio?
 
Naravno da želim da budem deo svih aktivnosti oko bebe, ali su majke u pojedinim poslovima brže i spretnije. Zato kod nas svako zna šta mu je posao, koji radimo sa ogromnom željom da Stefanu odrastanje učinimo što lepšim.
 
 
Kakva je Stefan beba, mirna, plačljiva...?
 
Čini mi se da je Stefan počeo da se smeje kada se rodio i do danas nije prestao i nas da uveseljava. Plače samo kada je gladan, a daleko od toga da je miran jer nijedan trenutak ne sme da se ostavi sam. Počeo je da puzi, okretan je i spretan u želji da što pre završi na podu.
 
 
Koliko vaš sin liči na vas, a koliko na Miru?
 
Ubeđen sam da Stefan liči na mene, a Mira ne shvata kako ne vidim koliko liči na nju. Moj otac vidi sebe u njemu, a Mirini roditelji to isto tvrde za sebe. Moja sestra ne može da veruje koliko dete liči na nju, a moj brat kaže da je i on bio takav kada je bio mali... i tako, Stefan nas je sve okupio oko sebe.
 

Slažete li se Mirjana i vi u vaspitanju Stefana, ko je stroži?
 
Još je rano za strogoću jer Stefan tek puni deset meseci. Slažemo se oko najvažnijeg - želimo da izraste u vrednog, poštenog i dobrog čoveka.
 
 
Od čega kao otac najviše strepite?
 
Jedina strepnja mi je strah od zlih pa ću ja biti brana od takvih.
 
Imate li u planu da Stefanu podarite brata ili sestru?

Naravno, nadam se što pre, dok smo u roditeljskom treningu...