Broj 171
Početna > Lepi i zdravi > Nožni palac u plamenu

Giht - upala zglobova

Nožni palac u plamenu

Oboljenje nastaje zbog povišenog nivoa mokraćne kiseline u krvi i taloženja njenih soli u strukturi zglobova
Nožni palac u plamenu

Upalu jednog ili više zglobova, koja nastaje zbog povišenog nivoa mokraćne kiseline u krvi i taloženja njenih soli u strukturi zglobova, lekari dijagnostikuju kao urički artritis, u narodu poznato oboljenje kao giht. Od davnina su ljudi obolevali od ove bolesti, a uzroci tegoba u vidu bolnih i ukočenih zglobova mogu da budu mnogobrojni. Upala u samom početku najčešće zahvata nožni palac, a onda postepeno mogu da budu uključeni i drugi veliki zglobovi.
 
  Uzroci tegoba
  Stručnjaci ističu da su među najvažnijim uzročnicima pre svega nasledni faktor, loša i preobilna ishrana, prevelika potrošnja mesa i alkohola. Takođe, giht se može javiti i posle dužeg korišćenja nekih lekova ili kao prateća tegoba pojedinih bolesti krvnog sistema koje su praćena povećanom razgradnjom nukleinskih kiselina. Specijalisti objašnjavaju da je ovo oboljenje često udruženo sa drugim poremećajima metabolizma, kao što su gojaznost, dijabetes, povišene masnoće u krvi i hipertenzija.
 
  Mnogo tečnosti, malo mesa
  Prema rečima lekara, lečenje se sastoji od dijetalne ishrane i uzimanja lekova koji snižavaju nivo mokraćne kiseline u krvi. Obilni, začinjeni obroci uz alkoholna pića, pogotovo neke vrste vina, kod osoba koje su sklone povišenim vrednostima mokraćne kiseline u krvi mogu da izazovu napad gihta. Lekari savetuju bolesnicima da piju što više tečnosti i redovno korišćenje sredstava za smanjivanje kiselosti mokraće, čime se smanjuje mogućnost taloženja urata.
 
  Redovna kontrola kod lekara
  Važno je odlaziti na redovne zdravstvene kontrole u slučaju postojanja drugih metaboličkih poremećaja, kojima takođe treba prilagoditi ishranu. Posle pregleda i procene zdravstvenog stanja pacijenta, lekar će dati dalja uputstva koja uključuju određene dnevne energetske potrebe, kao i detaljan spisak namirnica koje se preporučuju i ne preporučuju u svakodnevnoj ishrani.
 
  Meni za obolele
  Nutricionisti savetuju da se na trpezi obolelog od gihta dnevno nađe 150 g nemasnog mesa ili ribe, 150 g belog hleba, 150 g testenine, pirinča ili kuvanog krompira. Dozvoljeni su mlečni proizvodi: mleko, jogurt, kiselo mleko, mlad kravlji sir, polumasni sirevi, margarin, maslac. Preporučuje se korenasto povrće (šargarepa, cvekla, repa, rotkva), zeleno lisnato povrće i sve vrste voća. Od ostalih namirnica mogu se koristiti biljno ulje za začinjavanje jela do 50 g dnevno, med ili šećer u količini do 50 g dnevno.
 
  Namirnice koje treba zaobići
  Dnevni meni bolesnika nikako ne bi trebalo da sadrži iznutrice (džigericu, mozak, bubrege, srce), plavu ribu, sardine, salame i začinjene kobasice. Treba izbegavati punomasne sireve, pečurke, spanać, karfiol i sve vrste mahunarki (grašak, pasulj, sočivo, bob) kao i crni, kukuruzni i ražani hleb i kukuruzni griz. Napad obično izazivaju neka crna vina, šampanjac, pivo i likeri, a treba se uzdržavati i od kolača i drugih slatkiša.
 
 
  D. Rodić