Broj 171
Početna > Trpeza > Moji grešni zalogaji

Mirjana Božović

Moji grešni zalogaji

Bivša misica i farmerka Mirjana Božović kaže da je majstor za kiflice i kolače i otkriva zbog koga bi ceo dan provela ispred šporeta
Mirjana Božović

Videli smo na Farmi da se odlično snalaziš u kuhinji. Od koga si naučila da kuvaš i kada?
  S obzirom na to da nisam imala potrebe, a ni vremena pored brojnih obaveza, da vreme provodim u kuhinji, što zaista nije za pohvalu, većinu stvari sam naučila na Farmi, i to uglavnom od Zorice koja se u početku najbolje snalazila sa malom količinom namirnica koje smo imali. Onda je došla Bilja koja je izvrsno spremala hranu, a ja sam uglavnom bila zadužena za pravljenje sira, a čak sam i dve vrste naučila da pravim. Najbolja nagrada mi je pohvala farmera.
 
  Na kakvoj hrani si odrasla?
  Moja mama mnogo vodi računa o ishrani i svaki dan ima veliki i raznovrstan izbor. Hrana se bazira na povrću, voću, mesu. Znam da svako za svoju mamu isto kaže, ali nema bolje kuhinje od moje mame. Mada najviše volim da jedem čokolade, veliki sam zavisnik od slatkiša.
 
  Šta najradije spremaš prijateljima, za koja jela si majstor?
  To su uglavnom slatkiši, kolači, kiflice slatke i slane. Kao što vidite, moja ishrana se uglavnom bazira na slatkišima.
 
  Jesi li ikada bila na dijeti, kako održavaš vitku liniju?
  Nisam na dijeti niti sam ikada bila. Očigledno da slatkiši ne utiču na moj fizički izgled. Moram da naglasim da se i dosta krećem, volim da šetam, a u pojedinim periodima intenzivno idem i u teretanu.
 
  Bez čega ne možeš da počneš dan?
  Dan ne mogu da započnem bez kafe, prosto me podigne i da mi energiju koja mi je potrebna.
 
  Zbog prirode posla kojim se baviš i čestih putovanja po celom svetu, sigurno si probala brojne specijalitete. Koja kuhinja ti se najviše svidela, a koju više ne bi probala?
  Kineska hrana mi ne prija, iako je u Beogradu ova hrana izvrsna, ali je naravno prilagođena našem području. Najviše mi se dopala hrana u Indiji, veoma mi se sviđaju njihovi začini, a jela su raznovrsna i ukusna.
 
  Kojom hranom te je najlakše „podmititi"?
  Čokoladom.
 
  Misliš li da žene bolje kuvaju od muškaraca i da bi svaka žena danas trebalo da zna da kuva?
  Nema pravila, mislim da ne treba uopštavati. Zavisi od osobe do osobe, neki muškarci bolje kuvaju od nekih žena, a s druge strane, neke žene bolje od nekih muškaraca, ali mislim da bi sve žene trebalo da znaju da kuvaju.
 
  Slažeš li se sa ono izrekom da ljubav na usta ulazi?
  Za to ne znam, meni je tata stalno pričao da „snaga ulazi na usta" jer kao dete nisam baš volela da jedem. Kad malo bolje razmislim, verovatno ima istine i u tome da ljubav na usta ulazi.
 
  Kada bi htela da zavedeš dečka hranom, šta bi mu spremila?
  Morala bih da naučim neki specijalitet da napravim, zavisno od toga koju hranu voli da jede i verujem da bih se namučila. Možda bih čak i pre toga morala malo da vežbam ispred šporeta, jer bi to jelo moralo da bude posebno.
 
 
  Milica Prelević