Broj 171
Početna > Zanimljivosti > Kako odabrati tepih

Korisni saveti

Kako odabrati tepih

Oblicima, materijalima, načinima tkanja i bojama, tepisi stvaraju upečatljive efekte, naglašavajući željene delove prostora i učestvujući u formiranju atmosfere
Kako odabrati tepih

Odabir tepiha najviše zavisi od prostorije u koji se postavlja i funkcije koju mora da obavlja. Danas na tržištu postoji zaista veliki izbor različitih vrsta tepiha: od klasičnih do najmodernijih, vunenih ili sintetičkih, različitih boja, oblika i dezena. Ova raznolikost može da učini izbor teškim pa se savetuje da pre nego što odete u kupovinu, utvrdite okvirne dimenzije i suzite izbor boja koje se uklapaju u prostor.

Oblik i dimenzija
Kvadratni, pravougaoni, okrugli ili ovalni, istaći će se u prostoru u zavisnosti od mesta na koje ih stavite. Izbegavajte pokrivanje celog poda tepihom, jer će njegova dekorativnost mnogo više doći do izražaja na manjoj površini u kombinaciji s drugim materijalima - drvetom, kamenom, opekom ili keramikom.

Boja
Odabir boja tepiha zavisi od svih elemenata prostora. Kolorit treba da bude usklađen sa željenim bojama enterijera, a vrsta nameštaja će uticati i na odabir kvaliteta. Vrhunski nameštaj zahteva postavljanje vrhunskog modernog ili klasičnog tepiha, pogotovo u frekventnim prostorima trpezarije i dnevnog boravka.

Tepisi u sobama
U spavaće sobe je preporučljivo stavljati manje tepihe. Možete ih postaviti ispred ili pored kreveta, a osim dekorativne uloge, namena im je da osiguraju topli kontakt s podnom površinom neposredno nakon izlaska iz kreveta. Tepisi u dečjim sobama imaju naglašenu dekorativnu ulogu i obezbeđuju toplu podnu površinu za igru dece. Ovi tepisi mogu biti izrazito veseli i šareni kako bi se uklopili u opšti štimung dečje sobe.

Održavanje tepiha
Učestalo usisavanje, povremeno brisanje vlažnom pamučnom krpom u smeru vlakana da bi se skinula zaostala prašina, i pravovremeno reagovanje na mrlje od hrane i napitaka, učiniće vaš tepih urednim i dekorativnim delom enterijera. Redovnim održavanjem sprečićete i alergijske reakcije kod osoba s poteškoćama u disanju.
Saveti pri kupovini
- Za male prostore birajte svetlije tepihe, dok za velike prostorije možete da odaberete tepih po svojoj želji.
- Da biste stvorili utisak topline i udobnosti, birajte tepihe zagasitijih boja.
- Izbegavajte svetle tepihe u hodnicima i dečjim sobama.
- Osnovna boja tepiha trebalo bi da se uklopi u ostatak kolorita prostora.
- Mali tepisi postavljeni u istoj prostoriji uz velike ne moraju da budu istog dezena, ali bi trebalo da prate njihov stil i boje.
- Skupocen tepih stavite na vidljivo mesto, na kojem nema drugog nameštaja koji bi ga mogao sakriti ili uništiti.
- U prostor koji je uređen u minimalističkom stilu nemojte da stavljate više od jednog tepiha.

Suzana Obradović