Broj 171
Početna > Lepi i zdravi > Džogingom do idealne figure

Kako sve možete da se rekreirate u prirodi

Džogingom do idealne figure

Počastite svoje telo i mišiće zdravim pokretima, svaki dan negde u prirodi
Džogingom do idealne figure

Sportisti i rekreativci odavno znaju da se ciljanim treningom i redovnim vežbanjem jača mišićno tkivo, tope masne naslage, poboljšava cirkulacija, a ćelije dobijaju potrebnu količinu kiseonika. Prosto rečeno, svaki vid fizičke aktivnosti prija našem telu i metabolizmu. Kada su žene u pitanju, pojedine vežbe pred leto uglavnom su usmerene na delove tela zahvaćene celulitom (stomak, nadlaktice, bokovi, butine, zadnjica), međutim, dobri rezultati mogu se postići i brzim hodanjem, laganim trčanjem, vožnjom bicikla, plivanjem, pa čak i nešto „ozbiljnijim" penjanjem uz stepenice. Zato, ako ne spadate u one koji vape za adrenalinskim i napornim sportovima i nešto vam je draža blaga rekreacija, počastite svoje telo i mišiće zdravim pokretima, svaki dan negde u prirodi.
 
  Brzo hodanje jača kosti
  Ako se kojim slučajem odlučite za brzo hodanje, za početak bi bilo dobro da hodate oko 1,5 kilometar brzinom koja vam najviše prija uz umereno disanje, i to bar tri puta nedeljno. Kada vremenom uđete u štos i steknete malo kondicije, postepeno produžite vreme brzog hodanja i praktikujte ga češće, odnosno više puta u toku nedelje. Samo tri sata brzog hodanja nedeljno smanjuje rizik od srčanog infarkta za čak 30 do 40 odsto. Osim toga, jača mišiće i kosti, poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Stručnjaci ističu da 30 do 60 minuta žustrog hodanja dnevno donosi odlične rezultate, čak i ako ne promenite stil života.
 
  Voženje bicikla poboljšava cirkulaciju
  U borbi protiv celulita posebno se preporučuje voženje bicikla. Taj vid rekreacije podstiče razmenu materija u organizmu, podstiče cirkulaciju, topi masne naslage i oblikuje noge. Da bi efekat bio što bolji, pedale treba svakodnevno okretati bar 30 minuta, brzinom od najmanje 25 km na sat. Važno je da savladate pravu tehniku, tj. da u vožnji aktivirate cele noge. To ćete postići tako što ćete pritiskom celim stopalom okretati pedale.
 
  Džoging topi salce
  Malo trčanja u prirodi svaki dan učiniće čudo za vaše telo. Redovan džoging razgrađuje masnoće, formira mišićno tkivo i jača imunološki sistem. Da biste stekli kondiciju i istrčali „celih" 30 minuta u kontinuitetu, biće vam potrebno određeno vreme i strpljenje. Savetuje se u početku trčanje po sistemu minut laganog trčanja - minut brzog hodanja, zatim dva minuta trčanja - minut brzog hodanja - dva minuta trčanja... Ako postepeno pojačavate ritam i lagano trčite najmanje tri puta nedeljno, posle mesec dana 30 minuta džogiranja nećete ni osetiti, a vaše telo će već promeniti oblik.
 
  Najbolji trening za guzu

  Maksimalno uživanje u prirodi, doduše ako postoji biciklistička ili neka druga staza, pruža i vožnja rolera. Stručnjaci za fizičku kulturu ističu da se muskulatura oko kukova i gluteusa (zadnjice) ne može zategnuti bolje ni u jednom drugom obliku fizičke aktivnosti. Voženje rolera angažuje celo telo, povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i određene mišićne grupe, a sila koja opterećuje zglobove praktično je zanemarljiva.
 
 
  Dragana Rodić