Broj 170
Početna > Intervju > Kako preživeti Mundijal

Tijana Dapčević

Kako preživeti Mundijal

Iako Tijana Dapčević peva da joj je san da postigne gol sa pola terena, otkriva da će u toku fudbalskog prvenstva sa drugaricama uz kafu nadoknaditi sve propušteno

Iako Tijana Dapčević peva da joj je san da postigne gol sa pola terena, otkriva da će u toku fudbalskog prvenstva sa drugaricama uz kafu nadoknaditi sve propušteno
 
 
  Tijana je kao uvertiru u novi album snimila pesmu Goool, koja je ženski ugao gledanja na svet fudbala pred groznicu Svetskog prvenstva. Ona veruje da se žene osećaju pomalo zanemareno kada se priča o fudbalu pa je zato snimila ovu stvar da se i dame malo zabavljaju dok muškarci navijaju.
 
  Da li je pesma Goool već postala hit među tvojim drugaricama?
  Mogu ti reći da jeste! I pored toga što nijedna nema veze sa fudbalom, niti sa fudbalerima! Sve su prokomentarisale da pesma poseduje energiju koja meni odgovara, a na koju sam potpuno zaboravila.
 
  Kako si došla na ideju da snimiš pesmu i spot posvećenu fudbalu?

  Volim da kažem za sebe da sam izvođač radova. U ovom slučaju, autor pesme i mozak cele operacije je Srđan Mobi, a ja sam samo ta koja je pesmu otpevala.
 
  Rekla si da ovom pesmom želiš da približiš fudbal ženama, znači li to da razumeš mušku potrebu za ovim sportom?
  Razumem da, dok su mali, dečaci vole da se igraju s loptom. Kada ti isti dečaci odrastu, ne zaborave svoju dečačku ljubav, ali pošto više ne mogu bezbrižno da se igraju, tu igru gledaju sa istim žarom s kojim su nekada igrali.
 
  Za fudbal kažu da je najvažnija sporedna stvar na svetu za muškarce, a šta misliš da je najvažnija sporedna stvar na svetu iz ženske perspektive?
  Pre svega bih istakla da je, osim za muškarce, fudbal najvažnija sporedna stvar i za mlade devojke koje su u potrazi za mužjakom koji će ih paziti, čuvati i maziti. A za žene bi to bilo kafenisanje. Jedva čekam da se nađem s drugaricama, popijemo kafu i pročešljamo sve teme.
 
  Šta ćeš ti raditi kada počne Svetsko prvenstvo u fudbalu, ići u šoping, viđati se s drugaricama...?
  Nemam toliko para da bih mogla vreme da provodim u šopingu! Varaju se oni koji misle da poznate osobe imaju neko drvo s kog beru pare. Kada počne prvenstvo, ostaviću dečake kod kuće da gledaju fudbal, a ja ću sa svojim prijateljicama da nadoknađujem propušteno.
 
  Iako je mali, da li Vuk možda već pokazuje interesovanje za loptu i fudbal?

  Ne preterano. Lopta mu služi samo kao dekoracija među igračkama, još uvek se ne igra s njom. Mislim da je još mali za loptu. Međutim, nije mali da reaguje na muziku.
 
  Kako reaguje?

  Insistira na tome da mu izmišljam pesmice. Kada počnem da mu pevam, recimo, Razbole se lisica, odmah negoduje.
 
  Da li iz ove perspektive poželiš da si rodila devojčicu?
  Kada sam ostala u drugom stanju, nije mi bilo bitno kog je dete pola, priželjkivala sam samo da mi dete bude zdravo, živo, talentovano i pametno, što mi se, hvala dragom bogu, i obistinilo. Međutim, sada iz ove perspektive želim da drugo dete bude devojčica.
 
  Koliko dece planiraš?
  Želja mi je da imam troje dece, ali biološki sat otkucava, tako da...
 
  Koliko ti se život promenio otkako imaš dete?

  Potpuno! Postala sam zrelija, odgovornija, smirenija. Nema više mnogobrojnih izlazaka i ludovanja od jutra do mraka, počela sam da kuvam svaki dan, svaki slobodan trenutak insistiram da provedem kod kuće s Vukom...
 
  Najavljivala si da ćeš kreirati za decu, kada?
  Zasad neću, imam drugih planova i obaveza. Da bi se uradila dobra kolekcija, potrebno je bar dva meseca da se kolekcija osmisli, stavi na papir, a posle i iskroji i sašije. Sada nemam vremena da se bavim time jer sam upravo završila album, ali se nadam da ću u skorijoj budućnosti uspeti da pronađem vremena i za to.
 
  Kako usklađuješ privatne i poslovne obaveze?
  S dobrom organizacijom i nemoguće je moguće.
 
  Neki ljudi kažu da kada dete dođe na svet, zapostaviš svoje poslovne obaveze i sve drugo ti je manje važno?
  Naprotiv, meni je majčinstvo dalo snagu da se posvetim poslu i, konačno, posle tri godine završim ovaj album.
 
  Jesi li zadovoljna kako on zvuči?
  Jesam, a kako i da ne budem zadovoljna kad sam ga radila tri godine!
 
  Pesma Kaži mi da znam, koju je komponovao Mlađan Dinkić, navodno je već viđena kao hit. Kako je uopšte došlo do te saradnje?
  Mlađu sam upoznala na slavi kod Brene i Bobe, i kasnije smo se sreli nekoliko puta u studiju Kikija Lesendrića kada je on snimao album. Na Kikijevom albumu, za koji je Mlađa uradio pet-šest pesama, ja sam pevala prateće vokale. S obzirom na to da su mi se te pesme mnogo dopale, Mlađa je predložio da uradi nekoliko pesama i za mene. Međutim, pošto je čovek zauzet, uspeo je da uradi samo jednu pesmu koja je u disko fazonu '80-ih. Kiki je za nju uradio produkciju. Da li će se pesma izdvojiti i biti hit, to niko ne može da ti garantuje jer je publika najbolje merilo.
 
  Koliko su iskrena estradna poznanstva i prijateljstva?
  Ne mogu nikada da budu iskrena jer na estradi postoji puno sujete, drugačije vaspitanih ili nevaspitanih ljudi... Uglavnom se družim s ljudima koji nisu tesno povezani sa šou-biznisom. Najbolji drug mi je Dejan Milićević, s njim se družim već 15 godina i on je glavni „krivac" što sam došla u Srbiju. S njim volim da provodim slobodno vreme jer ga smatram pravim prijateljem. Osim njega, obožavam i Boška Jakovljevića, a družim se i s Draganom Brajevićem Brajom i tu bi se priča završila. To su jedina iskrena prijateljstva koja negujem s ljudima sa estrade.
 
  Posvećuješ li pesme dok ih pevaš?
  Iako vodim računa kakve tekstove pevam jer oni utiču na stvaranje dobre ili loše karme, ne insistiram da tekstovi budu autobiografski pa se uglavnom i ne pronalazim u njima niti kao takve imam potrebu da ih nekome posvetim. Ipak, na ovom albumu ima pesma Znam, komponovao ju je Darko Dimitrov, a tekst je pisao Dragan Brajović, koju sam posvetila svom sinu. Kada sam je prvi put čula, pomislila sam kako autor kao da je mislio na Vuka dok je pisao ovu pesmu. I album je posvećen Vuku, jedinom muškarcu u mom životu zbog koga, otkako je došao na svet, ništa više nije isto. Ne mogu da zamislim život bez njega.
 
 
  
  Kafenisanje
  S kim piješ prvu jutarnju kafu?
  Sama jer Milan ne pije kafu. Kada su mama i Tamara tu, one mi prave društvo, inače je moja verna pratnja sin Vuk.
 
  Umeš li da uživaš u ritualu ispijanja kafe?
  Da, mnogo volim da kafenišem.
 
  Kada si poslednji put okrenula šolju?
  Pre par dana kod moje drugarice Verice Rakočević. Okrenule smo šolju iz zezanja i „gatale" jedna drugoj. Uglavnom, i jedna i druga smo ugledale neke pare! Posle toga sam, naravno, ubola želju...
 
  Je l' se ispunila?
  Ma, važi!