Broj 170
Početna > Zanimljivosti > Mali stidljivko

Pomozite detetu da se oslobodi srama

Mali stidljivko

Ako mališan ima negativnu sliku o sebi, roditelji treba često da ga hvale i ističu njegove vrline

Primetili ste odavno da se vaša mala princeza u nekim situacijama tiho povlači, napušta društvo i iz prikrajka posmatra okolinu. Kao i mnogi drugi roditelji čiji su mališani ćutljivi, teško uspostavljaju komunikaciju sa drugom decom i često su nesigurni u sebe, tako i vi ne znate šta da uradite kako biste koliko-toliko svoju mezimicu oslobodili osećaja stida i srama. Psiholozi tvrde da je stidljivost karakteristika svake ličnosti. To su izmešane emocije koje uključuju tenziju, strah, interesovanje... U pojedinim situacijama zbog stidljivosti mogu da se jave ubrzan rad srca, znojenje dlanova, osećaj temperature u obrazima, povišen krvni pritisak.

  

  Skromni i ćutljivi

  Stručnjaci upozoravaju da je stidljivost često nedovoljno shvaćeno osećanje koje se ponekad može ozbiljno umešati u socijalni razvoj deteta i usporiti ga. Stidljiva deca su obično vrlo skromna, govore plašljivo, usporeno i kolebljivo, a neretko u ranom detinjstvu sisaju palac. Dok su neki mališani na neki način predisponirani da budu stidljivi, drugi se od malih nogu uče da u životu budu stidljivi. Poreklo, kultura, porodica nude model stidljivog ponašanja, pa neki roditelji zbog toga često u društvu potenciraju da im je dete previše stidljivo. Na taj način ohrabruju i bodre dete da se ponaša i oseća stidljivo.

  

  Prevelika očekivanja

  Nekada roditelji očekuju mnogo više od detetovih realnih mogućnosti. Upravo to kod deteta može da izazove strah od neuspeha svaki put kada započne neku aktivnost. Pomisao o neuspehu i o pritisku koji će roditelji vršiti posle toga kod mališana dovodi do bunta protiv roditelja, povlačenja u sebe i pojavu stida i srama.

  

  Porcija samopouzdanja

  Da biste pomogli svom detetu da bude sigurnije u sebe, treba da ga u potpunosti upoznate i prihvatite takvo kakvo jeste. Svakodnevno odgovarajte na njegova interesovanja i osećanja. Tako ćete izgraditi snažan odnos sa njim i pokazaćete mu da ga poštujete. To će kod deteta razviti osećaj veće sigurnosti u samog sebe. Ukoliko mališan ima negativnu sliku o sebi i unapred oseća da neće biti prihvaćen u nekoj novoj situaciji ili društvu, roditelji treba često da ga hvale i da ističu njegove vrline i postignute dobre rezultate.

  

  Mali korak - veliki pomak

  U igri s drugarima treba ga ohrabriti da napravi prvi korak. Ako nije siguran da će mu to prijati, roditelji mogu da mu pomognu da uspostavi kontakt sa novim društvom. Da se priključi i pita da li i on može da se igra. Najveća greška koju roditelji često čine svakako je forsiranje i „guranje" deteta u nešto što mu izgleda zastrašujuće. Mališan treba da se oseti sigurno kako bi se postepeno uključio u novu situaciju ili okolinu.