Broj 17
Početna > Lepi i zdravi > ZAŠTITITE SE OD INFEKCIJA

Fitnes ili zdravlje

ZAŠTITITE SE OD INFEKCIJA

Lepo vreme sa sobom nosi uske majičice i haljinice koje otkrivaju (ne)pravilnosti našeg tela. Ovo je period kada svi kampanjci počinju da vežbaju u teretanama ne bi li, u što kraćem roku, uobličili svoje telo. Zato su teretane sada prepune, a samim tim su veće i mogućnosti za oboljenja od različitih infekcija.

Priroda fitnes okruženja pogoduje nastanku kožnih oboljenja. Toplota, vlažnost, znojenje, uska i tesna sportska oprema, rekviziti i sprave koje koristi veliki broj žena doprinose nastanku kožnih oboljenja. Bez obzira na to koliko se održava higijena u nekom fitnes centru, sigurno je da u toku vežbanja niko neće ići ispred ili iza vas i dezinfikovati rekvizite i sprave i brisati prašinu. Ali, zato vi možete da preduzmete neke mere da biste zaštitili sebe i svoju kožu.
 
  PROBLEM: Tamne fleke
  Tamne fleke uglavnom nastaju na leđima u predelu lopatica, predelu trtične kosti, na laktovima i kolenima. Ove fleke su posledica čestog trenja i pritiska kože na mestima na kojima je veći pritisak ili opterećenje. To znači da je kost bliža površini, pa je koža izloženija pritisku. Ako često radite vežbe ležeći na leđima ili potisak za grudi na benču, primetićete fleke na leđima. Isto tako, oslonac na laktovima i kolenima, koji je veoma zastupljen na aerobiku, vremenom će dovesti do abrazije kože i na ovim mestima.
  Preventiva i tretman:
  Nastale tamne fleke ne spadaju u red kožnih oboljenja, ali su zato estetski neprihvatljive. Preventivno, koristite mekše strunjače ili postavite štitnike na kolena i laktove. Negujte kožu nanošenjem neutralnih krema na ta mesta.
 
  PROBLEM: Žuljevi
  Učestalo trenje i pritisak izazvaće žuljeve na vašim rukama ili stopalima. Pregib između dlanova i prstiju je mesto gde ćete sigurno primetiti žuljeve ako vežbate u teretani sa tegovima i na mašinama. Žuljevi na stopalima nastaju zbog nošenja neodgovarajućih patika. Osobe sa ravnim tabanima posebno su sklone nastanku žuljeva.
  Preventiva i tretman:
  Nabavite posebne rukavice bez prstiju za vežbanje u teretani. Kada kupujete patike, uvek ih probajte noseći sportske čarape. Patike treba da odgovaraju aktivnosti kojom ćete se baviti. Stavljanje uložaka u patike je još jedna preventivna mera. Ukoliko se napravi mehur na žulju, poželjno je da prekinete sa vežbanjem neko vreme i obratite se dermatologu ukoliko je to potrebno.
 
  PROBLEM: Bradavice
  Stotine različitih virusa prouzrokuju bradavice koje se obično prenose sa osobe na osobu direktnim kontaktom. Nije uobičajeno, ali je moguće i indirektno prenošenje preko stvari i predmeta, kao što je oprema u sali za vežbanje.
  Preventiva i tretman:
  Operite ruke odmah nakon vežbanja. Da biste zaštitili i sebe i druge, ukoliko imate bradavice na rukama, nosite pamučne rukavice prilikom korišćenja rekvizita za vežbanje. Ukoliko se bradavice pojave obratite se stručnom licu.
 
  PROBLEM: Akne
  Nošenje tesne sportske odeće i odlaganje tuširanja nakon vežbanja može dovesti do novog problema u vidu folikulitisa ili pogoršanja akni, ukoliko ih neko već ima. Sitne, crvene bubuljice nastaju nakon pojačanog znojenja u toku vežbanja, a zadrže se na koži i posle aktivnosti.
  Preventiva i tretman:
  Udaljenost od fitnes centra može da odloži vreme tuširanja, ali zato možete ukloniti delove odeće koji su najviše upili znoj - brushalter, gaćice, pojaseve i steznike. Ako je vaša koža sklona aknama, zaboravite na sintetičku sportsku opremu. Međutim, i pamučna odeća, ako je uz telo i sasvim uska, zadržava znoj na koži. Dakle, nosite komotniju, pamučnu opremu. Istuširajte se što pre koristeći neki antibakterijski sapun za lice i telo. Nakon tuširanja možete naneti na kožu talk koji upija višak vlage.
 
  PROBLEM: Gljivične infekcije
  Bez obzira na to koliko želite da istaknete svoju figuru, uska sportska odeća definitivno nije preporučljiva, zbog mogućnosti pojave gljivičnih infekcija. Vlažnost koja se zadržava između odeće i kože predstavlja idealno mesto za razvoj gljivica. Tri tipična mesta za ove infekcije su između i ispod dojki, pazuh i predeo prepona. Gljivične infekcije mogu da se prenesu i indirektnim putem, preko peškira. Infekcije koje najčešće nastaju su dermatofitne infekcije i kandida.
  Preventiva i tretman:
  Koristite sportske brushaltere i nosite pamučne gaćice. Izbegavajte tesan i sintetički donji veš. Pojava gljivične infekcije zahteva pregled kod dermatologa.
 
  PROBLEM: Atletsko stopalo
  Razvoju gljivica pogoduju vlažni prostori kao što su tuš-kabine, đakuzi kade, podovi u svlačionicama i oko bazena. Ako hodate bosi, vrlo je moguće da ćete ''zakačiti'' gljivice. One se prvo javljaju samo na jednom stopalu, u vidu crvenila i perutanja između prstiju. Ako se ne leči, infekcija može preći i na drugo stopalo, ali i na druge delove tela.
  Preventiva i tretman:
  Nikada ne hodajte bosi i isključivo nosite svoje papuče. Čiste i suve čarape su još jedna preventivna mera jer je vlažna unutrašnjost obuće idealno mesto za razvoj gljivica. Koristite antigljivični talk za čarape i patike koji će pored svog antimikotičkog dejstva apsorbovati i višak vlage. Talk stavljajte i ispod pazuha, preko dezodoransa, i na prepone, jer su to još dva mesta gde gljivice mogu da se jave. Ukoliko se gljivice pojave, obratite se dermatologu.
 
  PROBLEM: Bakterijske infekcije
  Bakterijske infekcije kože prenose se kako direktnim tako i indirektnim kontaktom. Te infekcije su najčešće izazvane stafilokokama ili streptokokama. Mesto ulaska bakterija mogu biti male posekotine, ogrebotine ili plikovi. Male povrede na koži ne bi trebalo da vas spreče u redovnom vežbanju, ali s obzirom na to da su to otvorene povrede, one predstavljaju povoljna mesta za infekciju.
  Preventiva i tretman:
  Obavezno stavite zavoj ili flaster i na najmanju povredu na koži. Infekcija zahteva savet i lečenje od strane dermatologa uz odgovarajuću terapiju.
 
  Mere opreza
  Pomenuti problemi sa kožom mogu da vas odvrate od vežbanja zbog straha da ne ''pokupite'' nešto u fitnes centru. Vi, sa svoje strane, treba da doprinesete održavanju higijene tako što ćete voditi računa da:
  1. Uvek nosite čiste patike za vežbanje.
  2. Koristite peškire koje ćete stavljati preko strunjača, klupa i mašina na kojima vežbate.
  3. Nosite znojnice ili male peškire za ruke.
 
  Vodite računa o higijeni svoga tela i lica. Podsećamo vas da:
  1. Obavezno skinete šminku sa lica pre nego što krenete na vežbe. Senka na očima i maskara mogu da iritiraju oči dok se znojite, a puder na licu će sprečiti normalno oticanje znoja, koje je tokom vežbanja pojačano.
  2. Ako ste danas uradili redovan tretman lica kod kozmetičara, onda ćete morati da odustanete od vežbanja. Nakon urađenog tretmana lica, pore na koži su otvorenije, a cirkulacija je pojačana. Ovakvoj koži neće prijati znoj i svi štetni agensi koji se izlučuju znojenjem.
  3. Vežbanje nakon urađene depilacije takođe se ne preporučuje. Nakon odstranjenja dlake, folikul ostaje prazan, a on je put u dublje slojeve kože za sve štetne agense koji se nalaze u znoju.
  4. Korišćenje antiperspirantnog dezodoransa pre vežbanja nije preporučljivo. Ovi dezodoransi zatvaraju pore, sprečavaju normalno znojenje i na taj način remete termoregulaciju organizma. I inače se ne preporučuje njihovo korišćenje u dužem vremenskom periodu, osim leti, kratkotrajno i za posebne prilike. Korišćenje dezodoransa posle vežbanja, bez prethodnog tuširanja nije higijenski.
  5. Obavezno nosite peškire ako se u centru tuširate ili idete u saunu. Neadekvatno oprani i neotkuvani peškiri mogu biti izvor infekcija koje se inače prenose seksualnim (ili polnim) putem.