Broj 17
Početna > Intervju > U CARSTVU ŽIVOTINJA

Maja Odžaklijevska

U CARSTVU ŽIVOTINJA

U prijatnom ambijentu Majinog doma nalaze se patuljasti pinč Anja, maca Prr Prr i žuti kanarinac koji se zove Mamino pile

Maja Odžaklijevska je dama koja uspešno opstaje više od tri decenije na estradnoj sceni. Poštovana je zbog muzike kojom se bavi, obrazovanja koje poseduje, zbog oštrog jezika, realne priče i neponovljivog glasa.
Priča o životinjama u njenom životu počinje od najranijeg detinjstva. Rodila se pored mačke koju je imala njena majka, a imala je šest meseci kada se ta mačka omacila. Po priči njene majke, mačka je, verovatno iz ljubomore, uletela u Majin krevetac sa namerom da je izbaci iz njega i na to mesto dovede svoje mačiće. Mačka je tada ogrebala Maju pa ona i dan-danas nosi ožiljak ispod oka. Mačka je i dalje ostala u kući, ali ovaj put pod većom kontrolom.

PRVOG PSA SAM DONELA IZ RUSIJE
Ljubav prema životinjama, po Majinom mišljenju, razvija se preko roditelja, od njih zavisi da li će dete voleti životinje ili će ih se plašiti. Tokom života zavolela je, osim mačke, i druge životinje. „Prvog psa, vučjaka, donela sam iz Rusije i poklonila ocu. Sledećeg sam kupila ovde, na Vračaru. Bio je to patuljasti pinč, ženka i od tada ja gajim pinčeve. Ona je na svet donela moju sadašnju kucu, Anju".
U prijatnom ambijentu njenog doma nalaze se patuljasti pinč po imenu Anja, maca Prr Prr i žuti kanarinac kom je dala ime Mamino pile. Neverovatno je kako se svi lepo slažu, a mačka i pas čak dele hranu.
„Anja je imala svoja dva potomstva, ali, nažalost, posle drugog je imala hiruršku intervenciju tako da više ne može da bude majka. Stara je šest i po godina i može se reći da je ona ljubimac moje kćerke, jer je ona dominantna u svim vidovima njenog vaspitanja. Ona je šeta, kupa, Anja čak spava u njenom krevetu".

VESELO DOMAĆINSTVO
Prošle godine na jednom snimanju je ispred studija pronašla mače. Maja ju je dovela kući to isto veče i danas je ta maca ravnopravni član njihovog veselog domaćinstva. Imala je već jedan okot, a njene mačiće je Maja udomila. Za kanarinca je vezana jedna izuzetna priča: „Kupila sam ga na Kalenić pijaci od jednog studenta. Iako nikada nisam imala neki poseban afinitet prema pticama, bilo mi je žao tog momka jer sam videla da mu pošto-poto treba da zaradi neki dinar. Pitala sam ga koliko je kanarinac star, na šta mi je on odgovorio da ima godinu dana. Nisam se ni jednog trenutka pokajala što sam ga uzela jer kanarinac fascinantno peva. Imamo sjajnu komunikaciju, kad mu se obratim on mi odgovara. Kod mene je već četiri godine što znači da ima ukupno pet godina".
Na pitanje kako se postojeći ljubimci slažu, Maja kaže: „Slažu se onoliko koliko ih ja uputim jedno na drugo. Anja, kao dominantan ljubimac, na početku ima neke rezerve prema novoj životinji, ali veoma brzo se prilagode jedni drugima".

BEZUSLOVNA LJUBAV
Veliki je fan Beogradskog zoo-vrta, često ide tamo, a ljudi iz odbora vrta se trude da joj posvete više pažnje, prošetaju po vrtu, odgovaraju na na sva njena pitanja... O tome da li razmišlja da udomi još neku životinju, Maja kaže: „Kroz moju kuću godišnje prođe mnogo životinja. Trudim se da ih udomim kako znam i umem. Problem je što imam mali stan. Da imam baštu, napravila bih zoološki vrt od kuće. Izuzetno volim životinje. Jedan moj prijatelj mi je čak predložio da nabavim američku vevericu ili zeku, ali u malom prostoru toliko bića predstavlja veliku gužvu. Nemam nameru da dok živim u ovom prostoru imam više od ovoliko kućnih ljubimaca".
Kad je duže odsutna od kuće, o njenim ljubimcima brinu ćerke, a u slučaju da su sve tri odsutne, onda komšinica vodi računa o njima.
„Životinje bezuslovno uzvraćaju ljubav i, ako se odlučite da imate životinju, sve što treba je da je volite" - tvrdi Maja.

Autor: Suzana Stanarević