Broj 17
Početna > Zanimljivosti > KO PLAĆA RAČUN?

KO PLAĆA RAČUN?

Jedna od dilema u muško-ženskom svetu je ko treba da plati račun. Jednom kada se nađete u stabilnoj vezi, ova pravila će vam biti smešna jer ćete izgraditi stav o plaćanju kao par, ali, u međuvremenu, dobro je znati šta vas očekuje.
Neke žene biće uvređene ako muškarac uvek poseže za novčanikom. S druge strane, neke žene smatraju, ako se muškarac ne nudi uvek da plati, ili je škrt ili nije kavaljer.

Muškarac bi trebalo da plati:
1. Na prvom sastanku
Prvi utisak je vrlo važan. Na prvom sastanku trebalo bi da se muškarac ponudi da plati piće. Ukoliko dama ne pokaže veliki otpor ili ne započne priču o ravnopravnosti, trebalo bi i da plati. Kada muškarac plaća na prvom sastanku, time ne pokazuje samo da je kavaljer, nego da je odgovoran i lepo vaspitan. Ukoliko vas je on pozvao da izađete, opšte pravilo koje uvek vredi je - Ko zove on i plaća.
2. U posebnim prilikama
U posebnim prilikama kao što su godišnjice, rođendani ili praznici muškarac bi trebalo da se ponudi da plati. Ovo se takođe odnosi i na proslave nekih važnih događaja, npr. ako je on ili ona dobila novo radno mesto. U oba slučaja trebalo bi da plati muškarac, u prvom slučaju jer je dobio bolje mesto, a u drugom kako bi pokazao da ceni njen uspeh.
Žena bi trebalo da plati:
1. Ukoliko ste ga pozvali da izađe.
Još jednom ponavljamo da onaj ko poziva na piće to piće treba i da plati. Nema ništa patetičnije od žene koja predloži odlazak u preskupi restoran i onda očekuje od muškarca da plati taj njen prohtev.
2. Ako je partnerov rođendan.
Ako je ona organizovala večeru iznenađenja, ili jednostavno želi da vas počasti za vaš rođendan - dopustite joj. Odbijanje ponude plaćanja bilo bi kao da odbijate poklon.
3. Ako ona insistira na plaćanju.
Koji god bio njen razlog, ukoliko žena uporno insistira na plaćanju, muškarac treba to da joj dopusti. Plaćanje računa definitivno nije nešto oko čega se vredi svađati.
Podelite račun:
1. Ako ste već pravi par
Dosad navedeni saveti ne vrede za parove i veze u kojima partneri otvoreno razgovaraju o finansijama. Naravno da će češće plaćati onaj partner koji ima više novca. Ali, ne biste smeli da dopustite iskorišćavanje. Zbog toga je najbolje račune deliti na pola.
2. Ako kupujete poklon zajedničkim prijateljima
Ako nameravate da idete na venčanje zajedničkog prijatelja očekuje se da ćete i poklon platiti pola-pola. Čak i ako se radi o prijatelju jednog partnera, račun za poklon bi trebalo da podelite. Ako se druga strana ne ponudi odmah, nemojte se ustručavati da pitate, nema ništa loše u tome što očekujete da ćete oboje ravnopravno platiti poklon.