Broj 17
Početna > Poznati > ĐANFRANKO FERE

Moda pod konac

ĐANFRANKO FERE

Sklad, geometrija, prefinjenost, bujnost, klasičnost, najčešći su izrazi koji opisuju modu Đanfranka Ferea. Zbog preciznosti svojih kreacija, dali su mu nadimak "Frenk Lojd Rajt italijanske mode", poredeći ga sa čuvenim američkim arhitektom.

Italijanski dizajner rodio se 1944. godine u Lenjanu, na isti dan kad i Napoleon Bonaparta. Slava mu je bila predodređena. Odrastao je uz dve tetke koje su bile krajnji perfekcionisti. Sve oko njega je moralo da bude sterilno i pravilno. Stoga i ne čudi činjenica da su njegovi modeli sašiveni pod konac.
  Godine 1967. upisao je arhitekturu u Milanu. "A šta je drugo arhitektura, nego oblačenje prostora!" Tokom studiranja izdržavao se izrađujući narukvice, ogrlice, broševe, kaiševe... "Već tada sam počeo iz zabave da kreiram sitnice, nešto između nakita i bižuterije. Koristio sam kožu, metal, plastiku. Ručno sam ih oblikovao i sklapao. Bili su to jedinstveni komadi i zato su i bili primećeni." Koleginice sa fakulteta su bile lude za njegovim kreacijama. Vlasnik butika u Portofinu je na jednoj devojci primetio Fereovih ruku delo i ponudio mu posao. "To još nije bio presudan korak ka modi, ali je najavio jednu novu opsesiju, koja me je polako udaljavala od profesije unutrašnjeg dizajnera." Obrevši se već u svetu mode, počeo je da radi za čuvena imena, poput Lagerfelda i Fjoručija.
 
  Lekcije iz mode
  Tri godine je živeo u Indiji, gde je poslat da izučava zanat. Bio je očaran tom zemljom. Boje orijenta, čudesni materijali, kvalitet izrade, tradicija Indije, elementi su koji će prožimati svaki njegov model.
  Po povratku u Italiju, upoznao je Franka Matiolija, vlasnika, ne baš stabilne, modne kuće. Fere je prihvatio izazov da oživi njegovu etiketu. Godine 1974. izbacio je svoju prvu žensku kolekciju Baila. "Ženu koja nosi moje kreacije zamišljam u pokretu, punu duha i uzanoj odeći koja ocrtava siluetu." Fereovi modeli su strogih oblika, jasnih boja, naročito crvene, bele, crne i zlatne, i sašiveni od luksuznih materijala poput svile, krzna, kože i tafta.
  Nakon četiri godine kreiranja za Matiolija, Fere odlučuje da osnuje sopstvenu marku. Ali, pedeset odsto partnerstva dao je Matioliju, koji i dalje radi s njim. Godine 1982. predstavlja i prvu kolekciju muške odeće.
  Godinu dana kasnije, Fere postaje profesor na Domus Akademiji u Milanu, gde podučava buduće dizajnere o tome šta znači moda i kako treba kreirati. "Odelo je neobično sredstvo za ispoljavanje sopstvenog identiteta, karaktera, čak i raspoloženja. Takođe, odelo je i predmet svakodnevne upotrebe, pa mora da odgovara određenim kriterijumima. Mora da bude kvalitetno, udobno i funkcionalno, da odgovara stilu našeg života, brzini, dinamici, neophodnosti da se kreće, putuje. I mora da bude više od mode za jednu sezonu."
 
  Posao kao zadovoljstvo
  Godine 1986. predstavlja svoju prvu kolekciju visoke mode. Iste godine, predsednik Italije ga je proglasio za modnog viteza zemlje. Tada lansira liniju Studio 001 i kolekciju krzna. Tri godine potom, dolazi na mesto Marka Boana, glavnog dizajnera čuvene modne kuće Dior. Odlučio je da tradicionalni Diorov duh osveži modernim stilom, ali je zadržao i eleganciju i detalje koji definišu visoku modu. Godine 1996. Fere napušta Diora posle sedam izuzetno unosnih godina rada. Tada izbacuje i svoju liniju džinsa.
  Danas je njegovo ime garancija apsolutnog kvaliteta i stila. Fere ne posustaje. Širenje njegovog brenda, istraživanje novih tržišta, bogate serije novih linija, neprekidno rastu.
  "Sada, sa trideset godina iskustva u svetu mode, izvagavši sve, smatram se da sam srećan čovek. Imam posao koji mi se sviđa, koji mi dopušta da se izrazim. Kad bih mogao da tražim nešto od sudbine, to bi bilo isto ovo: da se bavim onim što mi stvara zadovoljstvo, što mi pobuđuje stalnu želju za radom, da osećam istim intenzitetom."
 
Autor: Dragana Barjaktarević