Broj 17

Nakit neprolazne vrednosti

BISERI

Za razliku od dijamanata, čije se savršenstvo postiže tek brušenjem, biseri se nalaze u svom prirodnom obliku. Istorija je puna priča o mitu, lepoti, vrednosti i eleganciji koju biseri nose sa sobom. Biseri su dugo bili privilegija kraljevskih porodica i vlastele. Mnoge civilizacije su im zbog mističnog porekla pripisivale magična svojstva.

Kako nastaju
  Samo oko 20 vrsta školjki (od 8000 koliko postoji) može pod nekim uslovima da napravi biser. Biser nastaje kada u školjku prodre strani objekat i time aktivira njen odbrambeni mehanizam. Školjka tada luči u slojevima sedefastu materiju koju nazivamo nekar, i ako to potraje koju godinu, stvori se biser. Biseri koje su školjke na ovaj način stvorile bili su retki, a još su se teže pronalazili jer su ležali na dnu mora.
  U 18. veku dolazi do porasta potražnje, ali i do smanjenja ponude usled iscrpljenosti dotadašnjih nalazišta. Devetnaesti vek karakteriše skoro potpuni nestanak bisera koje su ronioci vadili iz mora. Tek početkom 20. veka, čuveni Mikimoto uspeva da odgaji biserne školjke na farmama u Japanu. Popularnost bisera od tada ne jenjava, a u svetu danas ima preko 5000 farmi. Bisere koji se gaje na farmama možemo podeliti na slatkovodne (one koji dolaze iz jezera i delta nekih reka) i one iz mora i okeana.
 
  Vrste bisera
  Po vrstama školjki i mestima gde se farme nalaze, razlikujemo tri vrste morskih gajenih bisera: Akoja, Tahiti i Biseri južnih mora. Najlepši biseri vađeni su u Arapskom zalivu, u vodama Šri Lanke, Sumatre i ostrva Fidži.
 
  AKOJA Najkvalitetnije biserne ogrlice se prave baš od ovih bisera. Prve dame Amerike i engleska kraljica nose upravo Akoja bisere. Ovi biseri su većinom bele, krem ili blagosive boje. Moguća su i prelivanja u roze ili zelenkastu boju. Crni Akoja biseri su u stvari sivi biseri koji se specijalnim tehnikama dodatno boje.
 
  TAHITI Tahiti biseri su poznati po svojoj tamnosivoj ili crnoj boji. Ovi kultivisani biseri često dostižu veličinu od preko 10 mm. Vrlo su retki savršeno okrugli Tahiti biseri. Oni su oblika kapljice, kruškasti ili malo spljošteni (kao dugme). Takođe, često imaju neke nepravilnosti na površini. To im ipak ne umanjuje lepotu i vrednost. Divni komadi ekskluzivnog nakita prave se upravo od Tahiti bisera.
 
  Održavanje bisera
  1. Čuvajte brižno bisere, kao što ih i školjka čuva.
  2. Kozmetika, parfemi, dezodoransi i lakovi za kosu lepe se za površinu bisera. Stavljajte ih oko vrata tek kada završite doterivanje.
  3. Ne držite bisere u kutiji sa drugim nakitom, nego ih stavite u mekanu, plišanu kesicu koja im štiti osetljivu površinu.
  4. Poželjno je nežno obrisati bisere posle nošenja.
  5. Svakih par godina ih treba prenizati.
 
  Magijska moć bisera
  Prema legendama, biseri nastaju kada bljesne munja ili kada kapi rose dospeju u školjke bisernice. U Kini je biser simbol besmrtnosti, a prema staroindijskim Vedama, biser produžava život. Verovalo se da biseri donose zdravlje, blagostanje, dug život i sreću, ali da mogu značiti i suze, zbog čega ih ljubavnici jedni drugima ne smeju poklanjati, a mlade ne smeju da ih nose na dan svog venčanja. Pokidana ogrlica od bisera simbol je nesklada i poremećenih odnosa.
  U evropskoj medicini, biseri su se koristili za lečenje potištenosti, maloumnosti i padavice, a u modernoj indijskoj medicini, prah od bisera se koristi kao sredstvo za osveženje, ali i kao afrodizijak. U Kini za neprobušeni, takozvani devičanski biser, veruje se da ima isceliteljsku moć i da se uz njegovu pomoć mogu uspešno lečiti bolesti očiju.
 
  Teraju zle duhove
  Gubeći sjaj, oni nagoveštavaju opasnost, bolest i smrt. Kažu da nije dobro sanjati bisere, jer znače suze, niti u vereničkom prstenu imati biser, budući da nagoveštava nesklad u braku. Ali, postoje i druga verovanja:
  - Biseri donose zdravlje, bogatstvo, dug život, ljubav i sreću
  - Rasteruju zle duhove
  - Donose sreću tek venčanim ženama
  - U vereničkom prstenu biseri donose suze
  - Pomažu neplodnim parovima da dobiju dete ukoliko ih drže ispod jastuka u bračnom krevetu
  - Leče duševna oboljenja, žuticu, i ujede od zmija i insekata
  - Štite ronioce od ajkula i džinovskih hobotnica.
 
Autor: Suzana Stanarević