Broj 169
Početna > Lepi i zdravi > Zavodljivi ukus zdravlja

Jagode u službi lepote

Zavodljivi ukus zdravlja

Pored toga što su ukusne i što osvežavaju, jagode su veoma zdrave, a možete ih staviti i na lice kao masku posle koje ćete blistati

Jagode su odličan izvor folata. Nedostatak tog vitamina izaziva malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od karcinoma debelog creva. Vitamina C ima u velikim količinama u jagodama, a deluje kao snažan antioksidant. Jagode su i dobar izvor vlakana koja deluju blagotvorno na sistem za varenje, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, a odlično su oružje u borbi protiv slobodnih radikala i celulita, zbog čega se često koriste i u kozmetici.

Jagode za lice

Osvežavajuća maska
Kada se tri supene kašike soka od jagoda pomešaju sa supenom kašikom mleka i jednim ulupanim belancetom i to se potom petnaestak minuta drži na licu, koža će dobiti svež izgled.

Maska za suvu kožu
Jagode izgnječite viljuškom i pomešajte s jednom kašikom pavlake da dobijete gustu kašu. Ova masa se nanosi na kožu lica, prethodno dobro očišćenu. Ostavite da deluje 20 minuta, a zatim vatom, natopljenom u mleku, izbrišite i isperite. Ovaj postupak naročito prija suvoj i gruboj koži.

Maska za kosu
Ako je vaša kosa crvenkasta, sjaj ćete dobiti pomoću maske od jagoda. Izgnječite pet-šest jagoda i pomešajte sa dva deci soka od jabuke. Ostavite na kosi 10-30 minuta, pa operite neutralnim šamponom. Ako imate kestenjastu kosu, umesto soka od jagoda upotrebite onaj od borovnica ili crnih ribizli.

S. O.