Broj 169
Početna > Putovanja > Savršen početak za savršen brak

Kuda na medeni mesec?

Savršen početak za savršen brak

Kako većina medeni mesec doživi samo jednom, potrudite se da vaše bračno putovanje bude posebno i nezaboravno

Priča o medenom mesecu počinje još pre 4.000 godina, kada je u starom Vavilonu mladin otac poklanjao mladoženji veće količine medovine, koju je onda veseli mladoženja ispijao čitavih mesec dana posle venčanja. Druga verzija iste priče kaže da je mladoženja svoju dragu zatvorio na jedno skriveno mesto daleko od porodice, gde su onda zajedno, mesec dana, ispijali medovinu, koja im je davala više ljubavnog zanosa. I danas je, iako retko traje mesec dana, medeni mesec podjednako popularan i skoro da je postalo pravilo da se ulazak u bračne vode začini nekim romantičnim putovanjem.

Prestonica romantike
Mnogi se slažu da nema lepšeg početka bračnog života od medenog meseca u romantičnom Parizu. Ovom božanstvenom gradu nisu odoleli ni najveći umetnici, pa sasvim sigurno nećete ni vi. Prošetajte se čuvenim Jelisejskim poljima, provedite romantične večeri uz Senu, uživajte u slikarskoj četvrti i upoznajte sve čari noćnog života francuske prestonice. Popnite se na Ajfelovu kulu, odakle će vam se pružiti najdivniji pogled Pariza koji će vam zauvek ostati u sećanju.

Strasna Barselona
Za strastan početak braka preporučujemo vam vrelu Barselonu. Pored flamenka, ono što nikako ne smete da propustite jesu tapasi, mali obroci koji se savršeno slažu sa čašom ili dve poznatih španskih vina. Osim po hrani i provodu, Barselona je poznata i kao metropola arhitektonskog modernizma, u kojoj je neka od svojih najznačajnijih dela ostavio Antoni Gaudi. Mladenci zato nikako ne smeju da zaobiđu park Guelj i nedovršenu katedralu Sveta porodica.

Lepotica srednje Evrope
Za one koji ne vole da putuju daleko, idealna destinacija je Prag, grad koji mnogi nazivaju lepoticom srednje Evrope. Novopečeni mladenci ne smeju da propuste da se poljube na Karlovom mostu, gde poljubac, kako se veruje, garantuje doživotnu ljubav. Tu su i uske uličice kao stvorene za šetnju udvoje, ali i raskošni gradski trgovi. Osim za nepopravljive romantike, Zlatni grad je idealan i za ljubitelje umetnosti, kao i obožavaoce poznatih čeških pivnica.

Romantična Venecija
Sasvim je sigurno da će ovaj grad na vodi pobuditi sva vaša čula. Mesto večne renesanse zaljubljene će, osim toga, privući i svojim romantičnim uličicama i prelepim mostovima, a vožnja gondolom je svakako posebno iskustvo. Ako se umorite od pešačenja, sedite u neki od šarmantnih kafića na Trgu Svetog Marka i uživajte u omiljenom italijanskom napitku - espresu.

Impresivna Moskva
Spoj istorije i modernizma, fantastična Moskva, mladencima će oduzeti dah. Crveni trg, Kremlj, Boljšoj teatar i impozantna arhitektura garantuju nezaboravan medeni mesec. Moskva je grad bogatstva, kulture, jedinstvene tradicije i turbulentne istorije, a ovo su sasvim dovoljni razlozi da se prepustite čarima, po mnogima, najlepšeg grada na svetu. I, na kraju, ne zaboravite, za koje god mesto ili zemlju da se odlučite - važno je da uživate u vašoj ljubavi i odmoru.

Bebi-mun
Koliko ste samo puta do sada čuli za izraz bebi-mun, ali niste bili sigurni o čemu se radi. Ne, nije u pitanju odlazak na odmor radi pravljenja dece, već je reč o novoj modi u mnogim zemljama razvijenog Zapada, gde se sve češće putuje na takozvani bebeći mesec. Naime, mladi bračni partneri koji se spremaju da prvi put postanu roditelji, žele da iskoriste malo vremena pre dolaska deteta na svet i posvete se samo sebi.

M. P.