Broj 169
Početna > Zanimljivosti > Savet za uređenje stana

Savet za uređenje stana

Draga redakcijo,
Nedavno smo kupili stan u Beogradu, čija je skica data u prilogu. Kako je sin već na studijama, a ćerka će ove jeseni, hitno nam je potreban savet. Molim vas da mi predložite kako da nameštajem opremimo stan tako da oba deteta imaju svoju prostoriju za spavanje i učenje, a i da ima uslova da, povremeno, i mi roditelji tamo prespavamo. Napominjem da su kuhinjski elementi u većoj prostoriji na zidu ka kupatilu.

Unapred zahvalna,
Biljana M. Iz Jagodine

Draga Biljana,
Uređenje malog stana nikada nije lak zadatak iako nam se na prvi pogled može učiniti jednostavnim.
Kuhinja, prostor za obedovanje, kupatilo, odvojen prostor za rad za dve osobe, prostor za odmor, mogućnost za spavanje za četiri osobe, predsoblje i sve to u 31m2. Zvuči nemoguće, ali nije. Evo predloga kako da organizujete nameštaj i na najbolji mogući način iskoristite prostor.
Fiksirani kuhinjski elementi u velikoj meri uslovljavaju poziciju mobilijara u ovoj prostoriji.
Postavljanjem pulta nasuprot kuhinjskih elemenata dobićete prostor za obedovanje i uštedećete prostor. Sofu na razvlačenje postavite uz pult. Središnji deo prostorije rezervisan je za klub sto. Predlažem da za ovu prostoriju nađete klub sto opremljen točkićima kako bi sofa nesmetano mogla noću da se pretvori u udoban ležaj. Da biste napravili što više prostora za odlaganje stvari, plakare postavite celom dužinom zida nasuprot prozora. Preporuka je da frontovi ormana budu ravni i beli kako bi što manje opterećivali prostor. Jedini način da u ovoj prostoriji obezbedite radni kutak svom detetu jeste postavljanjem radne površine između dva elementa ormana koja bi se po potrebi izvlačila.
Maksimalnu uštedu prostora postići ćete postavljanjem kreveta na sprat u manjoj sobi. Krevet na sprat ostavlja mogućnost postavljanja radnog stola ispod njega i to ga čini idealnim za stanove manje kvadrature poput vašeg. Kako biste obezbedili dodatni ležaj, u ovu sobu stavite i fotelju na razvlačenje. Ako ste u mogućnosti, kupite pokretnu fotelju koja stoji na točkićima i na taj način prilagodite njenu poziciju trenutnim potrebama.