Broj 169
Početna > Zanimljivosti > Princeza na jedan dan

SVADBENI OBIČAJI I VEROVANJA

Princeza na jedan dan

Po tradiciji, na dan venčanja mlada bi trebalo da nosi:
NEŠTO STARO što simbolizuje nastavak mladinih odnosa sa porodicom i prošlošću.
NEŠTO NOVO predstavlja optimizam i nadu za mladin život koji joj tek predstoji.
NEŠTO POZAJMLJENO treba da bude nešto što pripada nekom članu porodice koji je srećno udat ili prijatelja čija će se dobra bračna sreća preneti na mladu.
NEŠTO PLAVO, neki detalj ove boje. Još u starom Rimu mlade su nosile plavo kao simbol ljubavi, vernosti i skromnosti.

KO ĆE BITI GAZDA U KUĆI
Postoji verovanje da u trenutku kada mladenci pristanu da sklope brak, ko prvi nagazi supružnika vodiće glavnu reč u kući.
„Materinu pogaču" peče mladina majka, mladenci je na venčanju lome zajedno, a po verovanju, ko odlomi veće parče pogače biće glavni u domu.

KO JE SLEDEĆI?
Mlada nakon izgovorene potvrdne reči da baca bidermajer devojkama koje nisu udate. Ona koja ga uhvati sledeća se udaje. Mladoženja skida podvezicu sa mladine noge i baca neoženjenim muškarcima, a onaj koji je uhvati zubima treba da navuče na nogu devojke koja je uhvatila bidermajer.

ŠMINKA ZA VENČANJE
Profesionalni šminker Elza Đurđević savetuje da kao prvi korak treba temeljno očistiti lice i zatim naneti serum kao podlogu koji daje postojanost šminci. Vrlo je bitno zadržati prirodan izgled, a senčenjem istaći konture lica. Posebno treba voditi računa da se korišćeni tonovi i način šminkanja uklope uz stil venčanice. Oči možete istaći pastelnim bojama kojima ćete postići efekat natural looka, ili tamnijim senkama kojima možete postići prodorno-mistični efekat. Kako bi se obezbedila dugotrajna postojanost šminke nakon celodnevne zabave, završna faza je stavljanje fiksatora. Kako bi izgledali besprekorno na vašem venčanju najbolje je da se prepustite profesionalnom šminkeru zahvaljujući kojem ćete se osećati kao diva.

Ana Ostojić