Broj 169
Početna > Intervju > Jedem kao komandos

Miroslav Lazanski

Jedem kao komandos

Iako ne može da odoli pilećim batačićima, Miroslav Lazanski, poznati vojni komentator i novinar, kaže da nije probirljiv kada je hrana u pitanju i da ga može zadovoljiti i najjednostavniji obrok

Šta ste najviše voleli da jedete kao dečak?
Uživao sam da jedem piletinu. Nema ništa slađe od batačića, karabataka ili krilaca i danas volim da gustiram pečeno pilence.

Koliko se snalazite u kuhinji i da li znate da pripremite neko jelo?
Sasvim dobro se snalazim u kuhinji. Pored jaja koja savršeno spremam, znam da ispečem i šnicle. Pošto obožavam da jedem poluživo meso, onda šnicle i pripremam tako što ih na vatri držim svega nekoliko sekundi. Zvuči čudno, ali ja mogu čak i živo meso da jedem. Prijateljima često u šali kažem da sam zbog toga kao Hanibal Lektor.

Kako izgleda jedan vojnički obrok, a da nije pasulj?
Sve zavisi od situacije i gde se zateknete, na kom terenu i u kojoj državi. Poznato je da američka vojska ima najbolju ishranu. U svakoj njihovoj vojnoj bazi imate najmanje deset vrsta salata, pet-šest vrsta mesa, tri-četiri vrste ribe, pet vrsta kolača... Onda nije čudno što oni posle ručka odlaze u teretanu gde će da potroše tu energiju. S druge strane, siromašna vojska će se uvek obradovati bilo čemu što se nađe na tanjiru.

Koja hrana vas diže iz mrtvih?
Hvala bogu, još uvek nisam bio u tom stanju. Misaona hrana me podiže.

Šta je za vas vitaminska bomba?
Vitaminsko-adrenalinska bomba za mene je let na nekom supersoničnom borbenom avionu.

Da li više volite da jedete za stolom ili u krevetu, ili na nekom drugom mestu?
Nikada nisam jeo u krevetu, niti sam pristalica nekog posebnog serviranja. Jedem kad stignem i gde stignem. Od jela ne pravim ritual.

Za šta glasate? Vino ili pivo?
Uz dobro jelo uvek prija čaša dobrog vina.

Šta je najegzotičnije što ste pojeli?
Podvalili su mi u Južnoj Africi. U Pretoriji u jednom dobrom restoranu poslužili su mi meso krokodila. Kada su mi rekli da sam upravo pojeo deo stomaka krokodila, istog trenutka želudac mi se prevrnuo i pozlilo mi je.

Omiljeni desert?
Jagode sa šlagom.

Piletina na moj način

Pileći file dobro izlupati tučkom za meso, začiniti sa obe strane i kratko peći na maslinovom ulju u tiganju. Služiti uz panirano povrće i sezonsku salatu.

Dragana Rodić