Broj 169
Početna > Lepi i zdravi > I tata pati

Postnatalna depresija kod očeva

I tata pati

Simptomi nekada mogu biti vrlo slični onima koje doživljavaju majke, ali su reakcije sasvim različite

Prema statističkim podacima, čak svaka deseta porodilja pati od postporođajne depresije. A šta se dešava sa muškarcima onog trenutka kada saznaju da su postali očevi i da je dolaskom njihovih potomaka na svet život dobio neki drugi smisao? Pojedina istraživanja bavila su se fenomenom „postnatalne depresije kod očeva". Dok neki psihijatri smatraju da takav vid depresije ne pogađa jači pol, drugi tvrde da novopečeni očevi vrlo lako mogu da trpe depresiju uzrokovanu promenama koje nose trudnoća i rođenje deteta. Oblici postnatalne depresije se javljaju u proseku kod jednog od 25 očeva. A šta se to dešava sa tatom tokom trudnoće i po rođenju bebe?

Strah od uloge oca
Specijalisti ističu da simptomi nekada mogu biti vrlo slični onima koje doživljavaju majke, ali da su reakcije sasvim različite. U malom procentu uzrok depresije kod očeva je postporođajna depresija majke. Pojedini muškarci češće doživljavaju neki vid postnatalne depresije kada se prvi put nađu u ulozi oca (prvo očinstvo) ili kada postanu očevi u poznim godinama. Ovaj oblik depresije može da se javi i onda kada postoji veća starosna razlika između partnera, tj. kada je muškarac dosta stariji od supruge.

Tata na službenom putu
Nekada u stanje apatije i beznađa upadaju i oni muškarci koji nemaju predznanje o trudnoći, porođaju i odgajanju deteta. Postnatalnoj depresiji su skloni i prezaposleni muškarci, biznismeni sa mnogo odgovornosti na radnom mestu i mnoštvom poslovnih obaveza. Strah od promena u novonastaloj situaciji vezanih za odnos sa suprugom muči mnoge sveže očeve. Oni se plaše da će ih partnerke odbaciti u emotivnom i seksualnom smislu i da će ih vremenom, zbog rođenja deteta, potpuno isključiti iz svih segmenata života.

Briga i panika
Kada se dete rodi, pored neizmerne sreće i radosti, očeve hvata i određena doza panike i pritiska. Bez obzira na to što su se mesecima ranije pripremali za novu životnu ulogu, sada se suočavaju s potpuno drugačijom odgovornošću prema porodici i okolini. Konstantna je briga o novcu, kao i želja da se porodica materijalno obezbedi za što kvalitetniji život. Dolaskom bebe u kuću, očevi se često osećaju usamljeno, odbačeno i bespomoćno, a nekad počnu da veruju da više nisu potrebni ni porodici, ni društvu. Psiholozi tvrde da postnatalna depresija kod očeva ne bi trebalo da traje duže od mesec dana. Stanje razdražljivosti, agresivnosti ili neprijateljskog ponašanja upozorava. Mnogi očevi koji pate od postnatalne depresije ne žele bilo kakav kontakt sa suprugom, a ni s bebom. Zato je važno da se na vreme obrate lekaru koji će postaviti dijagnozu i započeti lečenje.

D. Rodić