Broj 168
Početna > Zanimljivosti > Cvet sreće

Muškatle

Cvet sreće

Ako imate muškatlu u domu, ona će vam pomoći kod nesanice i glavobolje, a može vam doneti i sreću i ulepšati balkon

Muškatle, ili pelargonije, po botaničkoj klasifikaciji pripadaju familiji Geraniaceae. Ime su dobile od grčke reči 'pelargos', što znači roda, jer plod ove biljke veoma podseća na rodin kljun. Pradomovina ove cvetnice je južna Afrika, ali ih ima i u Australiji i na Novom Zelandu. Muškatla, koja je jedna od najzahvalnijih i najizdržljivijih cvetnica, po načinu rasta deli se u dve osnovne grupe: viseće i uspravne. Viseće mogu imati stabljike od 30 do 90 centimetara sa belim, ružičastim i crvenim cvetovima, a pogodne su za terase, balkone, police i viseće korpice. Uspravne pelargonije imaju baršunaste listove, specifičan miris i cvetove s velikim spektrom boja. Mogu dostići visinu od 30 do 60 centimetara, a gaje se u saksijama, žardinjerama i kućnim baštama. Cvetaju od proleća do rane zime, a cvetovi su im jednostruki i krupni. Pored ove dve grupe, postoje i muškatle koje su poznate po dekorativnom lišću i njihovim šarama, ali i minijaturne vrste koje se uzgajaju iz reznica.
  
 Mirisne muškatle

Ova vrsta muškatle gaji se zbog posebnog, opijajućeg mirisa listova. Uz karakterističan miris, svaka od njih poseduje još nešto zanimljivo, bilo da je reč o boji ili o obliku listova. Poznatije sorte su one s mirisom limuna, peperminta, pomorandže i jabuke. Muškatle inače nisu osetljive i jednostavne su za gajenje. Najbolje se razvijaju na svetlom mestu, zaštićenom od jakog letnjeg sunca. Zalivanje mora biti redovno, ali umereno. Sade se u već pripremljenu mešavinu zemlje, a prihranjuju se đubrivom za cvetnice.
  
Razmnožavanje

Muškatle se presađuju svakog proleća i tada je potrebno da im malo skratite žilice i grančice. Na proleće, orezuje se oko 20-30 odsto biljke, onda se muškatle zalivaju, a dve-tri nedelje kasnije presađuju se u novu zemlju. Krajem maja već mogu da se iznesu napolje i smeste na balkon ili u baštu. Muškatle se razmnožavaju generativno (semenom) ili vegetativno (reznicama). Za uzimanje reznica koriste se najlepše i najzdravije biljke, s kojih se skidaju vršne grančice sa dva ili tri lista. Ti izdanci stavljaju se u posude sa smesom od 50 odsto treseta, 30 odsto baštenske zemlje i 15 odsto peska. U početku ih obilno zalivajte, a kasnije samo održavajte vlažnost. Posle tri-četiri nedelje, presadite ih u veće posude, a u toku zime mlade muškatle treba smestiti na svetlije mesto.