Broj 167
Početna > Zanimljivosti > Tata, hoću kucu!

Kako da odaberete kućnog ljubimca

Tata, hoću kucu!

Želje deteta su prolaznog karaktera, pa na kraju obaveze oko životinje pripadnu roditeljima, zato dobro razmislite pre nego što se odlučite za još jednog stanara

Od trenutka kada je vaše dete izrazilo želju da mu nabavite kućnog ljubimca, vi stalno razmišljate koja bi životinjica prijala svima u kući. Supruga je alergična na dlaku, ćerkica je još uvek mala, a vi i niste baš ljubitelj nekog predstavnika pernate vrste. A sinčić je izričit, hoće kučence, koje će da mazi, pazi i da mu tepa svaki dan. Kako ističu psiholozi, želje deteta su prolaznog karaktera, pa na kraju obaveze oko životinje pripadnu roditeljima. Zato prethodno dobro razmislite šta je to što možete da držite u svom malom ili velikom stanu, u kući ili dvorištu. Stručnjaci savetuju da ne treba uzimati ljubimca pre nego što mališan napuni šest godina. Pre nego što se odlučite koja će životinjica doći u kuću odvedite dete kod prijatelja koji već imaju ljubimce i posmatrajte kako će se ono ponašati. Mališanu treba objasniti da ljubimci nisu igračke, da i oni treba da jedu, da su nekada bolesni ili spavaju, da ga mogu ujesti ili ogrebati ako pretera sa igrom. Preporučuju se odrasle životinje, jer su već naviknute na kontakt i život s ljudima. Sterilisani ljubimci koji žive u kući su obično mirniji, zdraviji i privrženiji.
 
  Igračke koje se ne kvare
  Sasvim mala deca se često poistovećuju sa živim igračkicama. Baš zato će mališani mlađi od šest godina uživati u skakutanju ptičice u kavezu, tromom penjanju kornjačice uz minijaturnu stenu ili igrarijama šarenih ribica. Papagaja ili gupiku s vremena na vreme može zajedno sa roditeljima da nahrani, da posmatra kako se čisti kavez ili akvarijum. Iako ove životinjske vrste znatno kraće žive od pasa i mačaka, mališani će uživati u njihovim vragolijama. Treba imati u vidu da kućni ljubimac, čak i ako pripada nekoj od najpitomijih vrsta, u nekom trenutku može postati agresivan i ogrebati ili ugristi mališana.
 
  Kliconoše na četiri noge
  Stručnjaci ističu da je zdravlje životinje s kojom će mališan provoditi dobar deo dana od velikog značaja. Svaki pas ili mačka mogu da budu potencijalni prenosioci određenih zaraznih bolesti, bez obzira na to da li se radi o rasnoj vrsti ili mešancu. Prema statističkim podacima, za sada je evidentirano 36 vrsta oboljenja koja su zajednička čoveku i psu. Slično je i kada su mačke u pitanju. Za većinu zaraznih bolesti (parazitske, gljivične, virusne, bakterijske) postoje vakcine, ali ne za sve. Upravo zbog toga stručnjaci savetuju da se preduzmu neophodne mere preventive, kao i opšte mere (dezinfekcija, dezinsekcija, pranje) pre nego što se novi član porodice definitivno nastani u kući.
 
  D. Rodić
 
 
  Sa Švrćom u šetnju
 
Pored kućnog ljubimca mališani bolje razvijaju motoričke i fizičke sposobnosti, neverbalnu komunikaciju, osećaj poverenja, odgovornosti, samopouzdanja i samopoštovanja. Naučno je dokazano da su deca koja imaju kućnog ljubimca manje nervozna i depresivna. Ako mališan dosta vremena sedi za računarom ili gleda televizor, štene će biti dobra motivacija za svakodnevni izlazak i šetnju u prirodi.