Broj 167
Početna > Poznati > Ne volim što sam slavan

Elton Džon

Ne volim što sam slavan

Muzičar Elton Džon vodio je buran i poročan život, kaže da je van scene bio stidljiv, nesiguran, debeo i nimalo nije poštovao sebe, često je menjao partnere sve dok se nije skrasio s mlađim muškarcem kraj koga je konačno pronašao sreću

Ser Elton Džon je rođen kao Redžinald Kenet Dvajt 25. marta 1947. godine. Odrastao je u Londonu, tu je išao u osnovnu i srednju školu, koju je napustio pre maturiranja da bi se posvetio muzičkoj karijeri. Kada je saopštio roditeljima da želi da bude muzičar, njegov otac, inače oficir u Kraljevskoj avijaciji, pokušao je da ga usmeri ka bankarstvu. Džon je počeo da svira klavir s tri godine, a s 11 godina je dobio stipendiju za Kraljevsku muzičku akademiju. Prema rečima učitelja, mogao je da odsvira Hendlovo delo od četiri stranice nakon samo jednog slušanja. Uživao je da svira Šopena i Baha, kao i da peva u horu, ali nije voleo da ide u školu. Kasnije je pričao da je znao da beži sa časova samo da bi se vozio metroom. Godine 1964. osnovao je grupu Bluzolodži i ubrzo ovaj bend počinje da svira kao predgrupa brojnim američkim muzičarima. Tada je i počeo da koristi pseudonim Elton Džon, kao omaž saksofonisti Eltonu Dinu i bluz pevaču Long Džonu Baldriju.

  Nesiguran i debeo
U karijeri je imao uspona i žestokih padova. Iako je izjavio da je biseksualac, oženio se Nemicom Renatom Blauel. U to vreme pričao je da je obožava, ali 1988. konačno priznaje da je homoseksualac i razvodi se. Kasnije je u jednom intervjuu otkrio da je prvo seksualno iskustvo sa muškarcem imao u dvadeset i trećoj godini: „Išao sam po klubovima, zaljubljivao se, započinjao zajednički život i veoma često menjao partnere. Van scene bio sam veoma stidljiv, nesiguran, debeo i nimalo nisam poštovao sebe."

  Oterao sam sve prijatelje
Elton spas pronalazi u opijatima. „Droga me je činila sigurnijim, mislio sam da postajem bolji čovek kada sam drogiran. Ipak, bio sam suviše ponosan da bih tražio pomoć i mislio sam da mogu sam to da rešim. Svaki put kada sam prestajao brzo sam se vraćao u svet narkomanije. Bilo mi je sve gore i gore. Oterao sam od sebe sve prijatelje i bio sam okružen narkomanima. Nekim ljudima gram kokaina može da traje mesec dana, ali meni nije. Na kraju dana nisam mogao da zaspim i imao sam osećaj da ću dobiti infarkt" - otvorio je dušu Elton. Pomoć je potražio tek kada je upoznao dvanaestogodišnjeg dečaka koji je oboleo od side, a bolest je dobio preko transfuzije. Tada je rekao sebi: „Šta se s tobom dogodilo, bio si dobar i fin mladić, a sada si samoživi narkoman! U sekundi sam se otreznio." Na turneji po Australiji 1986. godine izgubio je glas, a ubrzo nakon toga imao je operaciju grla, koja mu je trajno promenila glas.

Pesma za jedan dan
Krajem osamdesetih dobija tužbu protiv tabloida San, koji je objavio da je Džon imao seks sa maloletnikom. Nakon presude izjavio je: „Možete me nazvati debelom, ćelavom, netalentovanom tetkom koja ne ume da peva, ali ne možete da pričate laži o meni." Britanski muzičar ubrzo je počeo da se bavi i humanitarnim radom – 1992. godine osnovao je Elthon John AIDS foundation koja 90 odsto sredstava daje za negu obolelih, a 10 odsto za edukaciju o prevenciji. Za film Kralj lavova 1994. godine napisao je pesmu Can You Feel Love Tonight koja mu je donela Oskara za najbolju numeru. Sledeće godine imenovan je za mlađeg viteza, što mu je dalo pravo da koristi titulu ser. Kada je 1997. godine ubijena princeza Dajana, izmenjen je tekst legendarne pesme Candle in the NJind, koju je Džon izveo na njenoj sahrani. Posle njene smrti nije pevao ovu pesmu jer je, kako je rekao, namenjena da se izvede samo jednom.

Moj pravi muškarac
Iako je često menjao partnere, sreću je pronašao u zagrljaju četrdesetsedmogodišnjeg Dejvida Ferniša. „Kada sam upoznao Dejvida, imao je stalan posao, svoj stan i automobil. Nije bilo potrebe da brinem o njemu, a to je bila nova teritorija za mene. Prvi put me neko voli zato što mu se sviđam, a ne iz koristi." Dejvid, kanadski producent, i Elton upoznali su se 1993. godine, a jedan drugom su se zakleli na večnu ljubav 21. decembra 2005.  Posle privatne ceremonije kojoj su prisustvovali samo njihovi roditelji, fotograf i njihov pas Artur, organizovana je spektakularna žurka od čak milion funti! Par je prošle godine išao u Ukrajinu, gde su posetili sirotište za decu obolelu od HIV-a i upoznali četrnaestomesečnog dečaka Lava. Nisu dobili dozvolu da ga usvoje jer vlast u toj zemlji ne priznaje homoseksualni brak, a i smatrali su da je Elton isuviše star. Punih šesnaest godina ovaj zaljubljeni par ima zajednički ritual - svake subote jedan drugom šalju razglednice u kojima pišu koliko se vole.

Zahtevna zvezda
Pred koncert u Beogradskoj areni, koji je zakazan za 3. jun, britanski pevač poslao je dugačak spisak želja. Zahteva nekoliko mercedesa koji će biti parkirani ispred aviona, kao i policijsku pratnju, dok će mu u Areni biti potrebne dve prostorije za njega i članove benda, kao i lična garderoba. Obavezno je da u sobama budu bela, plava ili siva sofa, koja nikako ne sme da bude kožna, fotelje, stone i podne lampe, četiri fikusa ili četiri palme visoke do dva metra, kao i „neke druge dve zelene biljke", približno visoke metar, vaze visoke do šest metara sa svežim cvećem, među kojim ne sme biti hrizantema, ljiljana ili belih rada. U vazama mora biti i kamenčića, a cveće ne sme da ima lišće, već samo pupoljke. Kada je hrana u pitanju, Elton Džon i njegov tim probaće srpske specijalitete, ali pevač zahteva i sireve, sveže mleko, pecivo, voće, engleski senf, kokice, tortilja čips i bele čokoladne kolačiće, a od pića kvalitetno c rveno vino, bezalkoholno pivo, dijetalnu koka-kolu, seven ap, san pelegrino mineralnu vodu, i sve to u plastičnim čašama određene američke marke.

  Milica Prelević