Broj 167
Početna > Prica > Moja mala afrička princeza

Raul Alberto Dijas

Moja mala afrička princeza

Kada je iz daleke Afrike došao na studije u Beograd, Raul Alberto Dijas, frontmen grupe So Sabi, nije ni slutio da će baš ovde pronaći ljubav i ostvariti svoj momački san o zdravoj i srećnoj porodici

Popularni Rale, kako ga zovu prijatelji, svoje srce je poklonio Beograđanki Mariji Radović, koja mu je pre nešto manje od deset meseci podarila ćerkicu Idu Katarinu. Svoju mezimicu Raul uspavljuje uz muziku i kaže da će je vaspitavati u duhu tradicije dva naroda koji se na mapi sveta nalaze daleko jedan od drugog.
 
  Koliko vam se život promenio od kada ste se oženili?
  U Africi su porodice uglavnom velike i uživamo u svakodnevnom okupljanju. Ovde u Beogradu sam dugo živeo sam iako sam stekao veliki broj prijatelja. Posle svirke svako ode svojoj kući gde ga neko čeka, a ja odlazim u stan sa neopisivom željom da i mene jednog dana dočeka porodica. Dugo sam sanjao i tražio ljubav s kojom ću u harmoniji provesti ostatak života. Sudbina mi se osmehnula onog dana kada sam upoznao Mariju. Pošto sam dete razvedenih roditelja, brak je za mene svetinja i želim da moj traje i opstane bez trzavica.
 
  Kakav osećaj vas je obuzeo kada ste saznali da ćete postati tata?
  Teško je opisati kako sam se tog trenutka osećao. Bio sam presrećan, možda i istovremeno malo tužan što mnogo ranije nisam radio na tome da stvorim porodicu.
 
  Jeste li priželjkivali ćerku ili sina?
  Pošto sam odrastao sa šestoricom braće i jednom sestrom, uvek nam je falio još koji ženski član porodice. Zbog toga sam želeo da jednog dana dobijem dete ženskog pola. Moj život je sada dobio novi smisao. U potpunosti sam ispunjen i ceo svet se vrti oko moje male afričke princeze.
 
  Da li su vam prijatelji cepali košulju kada ste postali tata i kako se u Africi proslavlja rođenje deteta?
  U Africi je mnogo toplo, retko možete videti muškarca u košulji, tako da i nema šta da se cepa. Proslavlja se samo rođenje prvog deteta jer su porodice velike, sa po šestoro, sedmoro i više dece. Slavi se uz igru, pesmu i piće, a ljudi se raduju rođenju još jedne duše. Nazdravlja se vinom od palme i vinom od plodova indijskog oraha. Meni prijatelji nisu cepali košulju, ali smo slavili do jutra uz žestoku kapljicu. Tada sam sebi dao oduška i prvi put u životu malo više popio.
 
  Ko je birao ime za ćerkicu?
  Pošto živimo u Evropi, gde vladaju demokratija i ravnopravnost, supruga i ja smo se dogovorili da svako od nas odabere ime za ćerkicu. Ja sam joj dao ime Ida po svojoj tetki koja je takođe meleskinja, a supruga joj je dala ime Katarina.
 
  Govorite portugalski, španski, srpski i kreolski, koji jezik ćete prvo naučiti svoju mezimicu?

  Pored srpskog, koji joj je i maternji jezik, prvo bih je naučio portugalski, onda će lako savladati i španski, francuski... Nadam se da će i Ida, kao i njen tata i rodbina iz Afrike, biti talentovana za jezike. Uostalom, tu smo supruga i ja da joj pomognemo.
 
  Da li je Ida od rođenja bila zahtevna beba?
  Prvih mesec dana bilo je nekih manjih problema. Danju bi čvrsto spavala, a noć bi provela širom otvorenih očiju. Supruga je često znala da me dočeka u sitne sate, kada se vratim sa svirke, kako bi mi u naručje pružila Idu i rekla da sam ja na redu za uspavanku. Dešavalo se ponekad da sam do sedam ujutro ljuljao ćerkicu, ali mi to nije padalo teško. Uživao sam u svakom pogledu na njene vesele okice. Sada su se stvari promenile. Dovoljno je da joj pustim muziku, stavim je na grudi i već kod druge pesme zaspi.
 
  Šta biste voleli da ćerka prvo izgovori?
  Ida je već izgovorila 'tata', a supruga sada s nestrpljenjem čeka da od svoje mezimice čuje 'mama'. Šta da vam kažem, ja sam tako ponosan otac!
 
  Koja je omiljena ćerkina igračka?
  Izgleda da Ida ima urođen osećaj za ritam, jer najviše voli da se igra sa zvečkama. ja joj ponekad pariram sa našim tradicionalnim instrumentom đembe. Udaram i podržavam ritam pa zvučimo kao porodični tandem, još i mama da nam se pridruži i bila bi to vrlo temperamentna žurka. Inače, prva igračka koju je dobila bio je plišani lav Simba, kralj lavova, pa zar ona nije tatina afrička princeza?
 
  Planirate li još dece?
  Pošto potičem iz velike porodice, i ja želim da imam bar troje dece, ali neke stvari ne zavise samo od supruge i mene. Sada nam je Ida najvažnija, a jednog dana, kada ona bude želela brata ili sestru, poradićemo na tome.
 
 
  Dragana Rodić