Broj 167
Početna > Lepi i zdravi > Izduženo lice opominje

Uvećanje trećeg krajnika

Izduženo lice opominje

Vaš mališan često ima upale grla i uha, diše na usta, ponekad traži da pojačate ton na televizoru, a vama ni na kraj pameti ne pada da možda ima uvećan treći krajnik

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj reakciji na viruse i bakterije. Na prelazu nosa u ždrelo nalazi se treći krajnik (adenoid), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici. Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima koji se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece.
 
 
  Rasadnik bakterija
  Mališanima često smeta uvećanje ždrelnog krajnika, jer im remeti normalno disanje. Međutim, dešava se i druga situacija. Treći krajnik je normalne veličine, ali je naseljen mnoštvom mikroba, što ga automatski svrstava u rasadnik bakterija pa dete redovno ima upale uha i ždrela. Otorinolaringolozi objašnjavaju da je treći krajnik limfno tkivo. Dobro je razvijen kod dece od nekoliko meseci pa do petnaestogodišnjaka kada se gubi.
 
  Izduženo lice
  Zbog uvećanog ždrelnog krajnika deca otežano dišu, otvorenih usta, jer ne mogu da dišu kroz nos. Obično glasno hrču, govore kroz nos, boli ih glava, curi im nosić, a sekret koji je u početku sluzav, pa gnojav sliva se niz zadnji zid ždrela. Zbog infekcije donjih disajnih puteva, bronhopneumonije i pneumonije, dete često kašlje. Još jedan od znakova da se radi o uvećanju trećeg krajnika je izduženo lice mališana. Lekari ga zovu „adenoidno lice” ili „frog fejs”.
 
  Može ponovo da naraste
  Svi ovi simptomi su nekad povod da roditelji pogrešno misle da im dete ima astmu. Prema rečima specijalista, treći krajnik naročito brzo raste i uvećan je kod mališana iz gradova, koji često obolevaju od respiratornih infekcija. Kod vrlo male dece ždrelni krajnik se nalazi na širokoj osnovi i ne može se radikalno odstraniti. Te je jedno od objašnjenja lekara zbog čega treći krajnik posle operacije ponovo raste.
 
  Često strada srednje uho
  Specijalisti naglašavaju da uvećanje trećeg krajnika može da uzrokuje česte upale srednjeg uha, pa čak i nagluvost. Roditelji i ne slute da uvećanje ovog krajnika može da bude odgovor na pitanje zašto njihov mezimac pojačava ton na televizoru ili je popustio u školi. Eustahijeva tuba, koja spaja ždrelo i srednje uho, kod male dece je kraća i šira, pa virusi i bakterije lakše prodiru iz nosa i grla u srednje uho izazivajući upalu.
 
  Operacija je neizbežna
  Za rešenje problema lekari savetuju hiruršku intervenciju. Treći krajnik može se operisati već kod dece od nekoliko meseci, ali recidivi u tim slučajevima nisu isključeni. S obzirom na to da se nepčani krajnici operacijom mogu ukloniti od treće godine, u tom uzrastu je moguće operisati sva tri krajnika odjednom. Tada su recidivi veoma retki.