Broj 167
Početna > Zanimljivosti > Crvenouhe kornjače kao kućni ljubimci

Savet veterinara

Crvenouhe kornjače kao kućni ljubimci

Akvarijumske kornjače, a naročito crvenouhe Pseudemys scripta elegans, izborile su u mnogim domovima ugledno mesto kućnih ljubimaca. Ne traže posebne uslove odgajanja pa su pogodne i za neiskusne ljubitelje reptila. Životni vek ove vrste kornjača zavisi od uslova života, a ide od 30 do 50 godina.
 
  Kupovina
  Pri kupovini izaberite živahnu, brzu i energičnu kornjaču. Oklop treba da bude ceo, bez oštećenja, a ako se deformiše pod blagim pritiskom, životinjica sigurno pati od rahitisa. Nos i oči treba da su savršeno čisti. Pošto ovaj reptil u prirodi nastanjuje vodena područja, važno je da posuda u koju ćete ga smestiti ima i suve i vodene površine. Akvaterarijum ima ovalni bazen sa ostrvom u sredini. Ukupna površina akvaterarijuma treba da bude što veća (najmanje pet litara po jedinki) da bi se vaš ljubimac bolje osećao. Ukoliko nemate filter za vodu, potrebno je da dva-tri puta nedeljno temeljno očistite vodeni deo i promenite svu vodu.
 
  Pravilna ishrana
  S obzirom na to da je crvenouha kornjača stanovnik slatkih, toplih voda, u njenom akvaterarijumu temperatura mora da bude konstantna, ne niža od 25 i ne viša od 35 stepeni Celzijusa. To jednostavno možete da regulišete običnim akvarijumskim grejačem. Neophodno je da ishrana bude raznovrsna i ne ograničava se samo na komercijalnu hranu. Akvarijumske kornjače su mesožderi i prijaju im komadići posnog sirovog mesa, ribe ili nekog insekta. Međutim, pri svakom obroku kornjačama treba davati obavezno malo povrća (salate, šargarepe, kuvanog spanaća ili blitve). Uz to, prehranjuju se i vitaminima.
 
  Verni bračni drugovi
  Ove kornjače se uglavnom uzgajaju u parovima, muška i ženska. Izuzetno su verni bračni drugovi, a nakon eventualnog razdvajanja kornjača samotnjak će verovatno odbiti da prihvati drugog partnera. Mužjaci su sitniji, nemaju zaobljeni deo na stomaku, rep im je deblji i duži, a nos je oštriji. Iako su tokom čitave godine raspoložene za ljubavne igre, period parenja je početkom februara i dostiže vrhunac tokom aprila i maja. Nakon gracioznog udvaranja i čulne igre, mužjak ostaje na dnu oko 48 sati, ne pomerajući se, čak odbija i hranu.