Broj 167
Početna > Zanimljivosti > Centar porodičnih aktivnosti

Dnevni boravak

Centar porodičnih aktivnosti

Dnevna soba je najvažniji deo stana, a njenom organizacijom i uređenjem poboljšaćete kvalitet stanovanja

Bilo da je reč o stanu ili kući, položaj dnevnog boravka bi trebalo da bude takav da omogućava pregledan pogled na ulaz stana, vezu sa garniturom, kratku vezu s kuhinjom, koja može da bude ostvarena preko pulta, kao i komunikaciju sa spoljašnjim i otvorenim površinama, lođama, balkonima i terasama. Najbolja orijentacija dnevnog boravka je južna ili jugozapadna, dok je jugoistočna nešto lošija, ali još uvek preporučljiva. Prostor može biti osvetljen jednostrano ili dvostrano čime se povećava njegov kvalitet.

  Raspored nameštaja
Minimalna preporučljiva veličina dnevnog boravka je 16 kvadrata, jer veća površina omogućava funkcionalniju i atraktivniju organizaciju prostora. Pre uređenja dnevnog boravka, potrebno je sagledati navike i životne potrebe svakog člana porodice. U deo koji je predviđen za okupljanje porodice i gostiju, ali i za odmaranje, obavezno se smeštaju garniture za sedenje, i to dvosed, trosed, fotelje, ugaona garnitura i klub sto. Dodatni elementi, kao što su ormarići za lampe, stalci za cveće ili drugi ukrasni predmeti i komode, vitrine i razni oblici ormara ili regala, takođe su deo opreme ovog prostora. Vodite računa da prostor ne bude preopterećen nameštajem jer se tako stvara osećaj zagušenosti. Na tržištu se mogu pronaći različite dimenzije svakog pojedinačnog komada nameštaja, pa ga možete prilagoditi dimenzijama vašeg prostora. Pravilan raspored garniture omogućiće osećaj intimnosti, otvoren pogled prema spoljašnjim površinama, mogućnost proširivanja, dobar odnos s ulazom u kuću ili stan i dobru povezanost sa ostalim delovima stana ili kuće. Položaj televizora bi trebalo da bude takav da se omogući nesmetano gledanje iz svih delova dnevnog boravka. Udaljenost od televizora treba da bude najmanje šest-sedam puta veća od dužine dijagonale ekrana. Detalji kao što su zavese, slike, skulpture i drugi predmeti upotpuniće atmosferu dnevnog boravka u kome ćete se prijatno osećati vi i vaši gosti.

  Rasveta za atmosferu
Veštačka rasveta treba da bude centralna i direktna, koja omogućava osvetljavanje određenih delova prostora ili površina. Za postizanje prijatne atmosfere idealno je postaviti i indirektnu rasvetu. Bitno je postaviti različite vrste svetla u prostoru, jer njihovom kombinacijom možete da menjate ambijente u zavisnosti od potreba i raspoloženja.

Trpezarija kao nastavak sobe
U savremenim domovima, trpezarija i dnevni boravak su najčešće u istoj prostoriji. Vizuelno, trpezarija se sastoji od stola za ručavanje, stolica i propratnih elemenata, kao što su komode, vitrine i slično. Sto i stolice mogu da budu u niši (kod ove opcije treba paziti na dimenzije prostora kao i odabranih elementa kako bi se nesmetano moglo prolaziti i posluživati) ili samostalno u prostoru. Ukoliko vam treba trpezarija s velikim brojem mesta, najbolje je da to bude posebna prostorija koja je vratima povezana s kuhinjom i dnevnim boravkom.

  Suzana Obradović