Broj 166
Početna > Lepi i zdravi > Suze i smeh kao lek

Kako raspoloženje utiče na zdravlje

Suze i smeh kao lek

Smeh, plač, bes ili suzdržavanje besa izazivaju duboke promene u organizmu

Kardiolozi, imunolozi i neurolozi složni su u teoriji da su jake emocije u stanju da na efikasan način utiču na organizam. Biološki, hemijski i fiziološki mehanizmi izazvani smehom ili plačem ostavljaju neizbrisiv trag na opšte zdravstveno stanje. Američki biohemičar Vilijam Frej otkrio je da suze izazvane autentičnim emocijama imaju drugačiji sastav od onih izazvanih običnom iritacijom.

  Plač čisti telo od toksina
Naime, one prve sadrže mnogo više proteina. Frej kaže da se putem suza organizam oslobađa nataloženih otrova, skoro na potpuno isti način kao što se dešava prilikom znojenja. Međutim, one osobe koje potiskuju tugu i uzdržavaju se od plača rizikuju da obole od čira na želucu, kolitisa na nervnoj bazi, glavobolje ili osipa na koži.

Optimizam jača organizam

Naučnici sa Univerziteta u Ohaju ističu da postoji uska veza između negativnih emocija i bolesti i savetuju dobro raspoloženje. Ako želite dobro zdravlje i jak imunitet, budite optimista i ne dozvolite da vas obuzme depresija.

  Smej se, smej, uvek se smej!
Američki istraživač Norman Kazens kaže da je izlečio artritis višečasovnom dozom smeha.
-     Svaki dan sam se više sati smejao sa svojom porodicom i prijateljima, a toj terapiji dodao sam i veliku dozu vitamina C. Sada sam kao nov! - kaže Kazens.
Po mišljenju Anrija Rubinštajna osnivača „klinike smeha" na jugu Francuske, u 80 odsto slučajeva kod oboljenja kao što su bol u kičmi, astma, arterijska hipertenzija, čir i bolesna jetra, emocije izazvane smehom mogu znatno popraviti zdravstveno stanje.

Umesto džoginga porcija smeha

Blagotvorni uticaj smeha deluje na čitav organizam. Od respiratornog do kardiovaskularnog sistema, a čitave grupe mišića se grče i opuštaju (kontrahuju) kao kada se bavite gimnastikom. „Porcija smeha" ima iste blagotvorne efekte kao džoging ili gimnastika. Efekti se osećaju satima posle.

  Klovnovi kao doktori
Na mnogim pedijatrijskim odeljenjima klinika u Italiji i Americi u lečenju bolesne dece koristi se „klovn terapija" koja se pokazala kao izuzetno delotvorna. Uz smeh mališani se mnogo brže oporavljaju.

Šaljivdžije najproduktivnije

- Tokom smejanja, arterijski pritisak pada, krv se napaja kiseonikom, mišići se opuštaju i raste nivo energije i produktivnosti - objašnjava Dejvid Vorbarton, engleski psihofarmakolog.
Jedna kanadska studija je pokazala da najveći učinak na poslu ostvaruju oni koji nisu preterano strogi, koji vole šale i koji svoje duhovitosti prosipaju i na radnom mestu.