Broj 166
Početna > Zanimljivosti > Produžite vek cveću

Cveće u vazi

Produžite vek cveću

Kada dobijete cveće na poklon ili ga sami sebi darujete, želite što duže da uživate u njegovoj lepoti. Otkrijte kako da zadržite svežinu i lep izgled vašeg cveća u vazi

  Pre nego što stavite cveće u vazu obavezno proverite da li je ona čista. Ukoliko nije, operite je iznutra vodom u koju ste prethodno sipali nekoliko kapi sirćeta i soli, kao i malo istucane ljuske od jajeta. Najbolje bi bilo da izbegavate metalne vaze jer one uzrokuju brže propadanje cveća. Pre stavljanja cveća u vodu pažljivo podrežite stabljike.

Naime, posle branja stabljike se na krajevima suše, i zato je neophodno da, pre stavljanja u vazu, nožem ili makazama, odsečete tri do pet centimetara stabljike. Pored toga, uklonite nepotrebno lišće koje bi moglo da završi pod vodom, a samim tim je izloženo i uticajem raznih bakterija zbog kojih brzo trune, ali i prouzrokuje neprijatne mirise.
 
  Kontrolišite vodu
  Imajte na umu da je cveću potrebna određena količina vode i zato svakodnevno kontrolišite koliko je ima u vazi. Ako ste na poklon dobili aranžman, proverite vlažnost sunđera. Ako se isušio, navlažite ga. Koristite isključivo vodu iz slavine, a menjajte je samo ako se uprljala i postala mutna. Tom prilikom dobro očistite vazu.

Cveće će biti duže sveže ako se poslužite trikom koji koriste profesionalni cvećari. Naime, uzmite jedan dublji sud u koji ćete ostaviti svaki struk pola sata. Imajte na umu i da količina vode zavisi od vrste cveća, pa tako, na primer, ruže, karanfili i hrizanteme vole dosta vode, dok gerberi i lale trpe do trećinu vode u vazi.
 
  Nahranite cveće

  Čim primetite da je vaše cveće počelo žalosno da povija glavu, odsecite krajeve stabljike i sa cvetovima ga stavite u neki dublji sud, po mogućstvu lavor, u kome ćete ga ostaviti preko noći. Nećete verovati koliko će sutradan cveće živnuti! Uvele cvetove obavezno uklonite kako bi vaše cveće što duže zadržalo lep izgled. Osim toga, uveli delovi biljke podložni su procesu truljenja, što dovodi do bržeg propadanja preostalog cveća.

Ne bi bilo loše da s vremena na vreme u vodu dodate i „hranu za cveće", koju možete da nabavite u obliku praha ili rastvorljivog kristala s hranljivim i antibakterijskim sastojcima. Pri doziranju praha pridržavajte se uputstva i ne preterujte sa hranjenjem jer ćete postići suprotan efekat. Umesto praška, poznato je i da smrvljeni aspirin osvežava cveće i čuva njegovu svežinu. Da li ste znali da neke vrste voća i povrća u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen - bezbojan plin slabog mirisa koji pospešuje opadanje lišća i skraćuje životni vek cveća? Da biste to izbegli, za svaki slučaj, držite cveće dalje od voća i povrća.