Broj 166
Početna > Lepi i zdravi > Pravila ličnog marketinga

Pravila ličnog marketinga

Nekada se deci objašnjavalo da je biti skroman vrlina, a danas nas psiholozi uveravaju u suprotno. Saznajte zašto skromnost može biti nepoželjna osobina u modernom vremenu

Zašto je danas skromnost sve manje poželjna, obrazlaže bečki psiholog Julija Umek. „Važno je naći sredinu između osećanja skromnosti, samohvalisanja i najvažnije, samosvesne lične promocije", kaže Umekova. Ona navodi pet razloga zbog kojih skromnost može da bude pogrešna odluka.
 
  Skromnost kao ubica karijere
  Ko traži pažnju i planira da gradi karijeru, sa skromnošću neće daleko stići. Ko uspe da ne prekorači tanku nit između stavljanja sebe na pijedestal i izbegne neprijatnu ličnu promociju, na pravom je putu. I najveći uspeh neće biti primećen ako ga ne istaknete na adekvatan način. Lični marketing niže vrednosti, tj. nesposobnost da se ukaže na svoje prednosti ubica je karijere.
 
  Pokažite drugima šta imate da ponudite
  Potrebno je izbeći preteranu potrebu za samovažnošću, ukoliko želite biti uspešni. Najvažnije pravilo kod ličnog marketinga je autentičnost, koja kroz ispravno ponašanje treba da se učini vidljivom. Radi se o tome da se prednosti postave u prvi plan tako da se vidi šta imate da ponudite. Ko zna da istakne svoj napredak, ukaže na svoje sposobnosti, ko se uvek javlja za reč s pametnim izjavama i svoje znanje i pomoć nudi drugima, postupa ispravno, smatra Julija Umek.
 
  Svoje prednosti stavite u prvi plan
  Budite samouvereni. Vaše prednosti stavite u prvi plan, pokažite bez skromnosti šta možete korisno da uradite i doprinesete opštem dobru. Zamislite, na primer, da neki lekar skromno nastupi, brzo će se pojaviti sumnja u njegovu kompetentnost, što dovodi do straha kod pacijenata.
 
  Privucite pažnju s merom
  Kao i sve u životu, i ovde se radi o pravoj meri. Uzmite prirodu za primer, sada u prirodi sve cveta i zeleni i tako privlači pažnju. Tako i čovek, kada ima šta da ponudi ili poseduje neke kvalitete, neka ih s merom istakne i tako privuče pažnju na sebe.
 
  Pravite sopstvenu reklamu
  Pravite reklamu za ono što nudite. Šta znate dobro? Ukoliko niste ubeđeni u svoje kvalitete ili ih skrivate pogrešnom skromnošću, niko drugi vas neće hvaliti. Razmislite, prema kome imate više poštovanja - prema osobi koja se stalno prikazuje manje vrednom ili prema nekom ko samouvereno zastupa svoje vrednosti i prednosti. Zbog vaše skromnosti sagovornik ne može da otkrije koji su vaši pravi kvaliteti.