Broj 166
Početna > Lepi i zdravi > Oaza za uživanje

Sredite svoj balkon

Oaza za uživanje

Da biste pretvorili terasu u kutak za opuštanje, nije presudna veličina koliko dobra volja i maštovitost

Kontakt sa spoljašnjim prostorom je nužan deo stanovanja, ali i prirodna potreba svih nas. Osim što će spoljašnji prostor postati dodatni sadržaj vašeg stambenog prostora i mesto za uživanje, može se koristiti kao radni prostor, mesto za druženje s prijateljima, za dečju igru na otvorenom ili kao omiljeno mesto za pisanje školskih zadataka i učenje.

  Ozelenite prostor

Balkon možete da pretvorite u cvetnu oazu s predivnim mirisom i bojama cveća. Takav mali kutak može da vam ponudi osećaj prirode i u najvećem gradu. Pre bilo kakve kupovine nacrtajte ili u glavi precizno zamislite kako bi vaša balkonska bašta trebalo da izgleda, šta morate da kupite, a šta možete da iskoristite od onoga što već imate.

Najvažnije je da nabavite kvalitetnu zemlju i izaberete sadnice najpogodnije za vaše uslove i mogućnost brige za cveće. Zbog klimatskih uslova, biljke moraju da budu iz podneblja u kojem živite. Saksije treba da budu dekorativne i usklađene sa odabranim stilom uređenja. Dimenzije biljaka treba da budu prilagođene veličini raspoloživog prostora da ga svojom veličinom ili količinom ne bi zagušile. Ako ste alergični na polen, birajte lisnate biljke.

  Mala bašta

Svoj balkon možete da pretvorite i u malu baštu. U velikim gradovima, određenom broju ljudi je balkon jedina veza s prirodom, zato uživaju da uzgajaju povrće. Ukoliko ste i vi prirodnjak, umesto dekorativnog cveća u keramičkim posudama možete da posadite paradajz, papriku, salatu, krastavac ili pasulj. Neke od ovih povrtlarskih kultura i začinskih biljaka će vam čak pomoći i da se rešite dosadnih komaraca, muva i drugih insekata.

  Garnitura za sedenje

Pošto ste ozelenili i osvežili balkon ili terasu, odaberite prikladnu garnituru za sedenje. Veličina stola i tip, kao i ukupan broj stolica, i u ovom će zavisiti od veličine raspoloživog prostora. Imajte na umu da ćete u manjem prostoru potreban broj sedećih mesta lakše zadovoljiti odabirom stolica manjeg formata i stolom s mogućnošću razvlačenja. Masivne garniture nisu preporučljive za manje prostore kao što su balkoni.

Osim garnitura za sedenje, spoljašnji prostori mogu da budu opremljeni sofama, ležaljkama, ljuljaškama i ostalim atraktivnim komadima dvorišnog nameštaja koji se nudi na tržištu. Nameštaj za opremanje spoljašnjeg prostora se pravi od različitih materijala i dostupan je po različitim cenama. Plastične, drvene, metalne, od ratana, kovane stolice, sofe i ostali komadi nameštaja idealno će poslužiti pri opremanju ovakvih prostora i dati im konačan izgled u skladu s vašim željama - klasičan, moderan, stilski, rustični, egzotični...

  Igra svetla

Dobra rasveta spoljašnjeg prostora biće ključni faktor pri kreiranju večernje atmosfere. Lampe, sveće, baklje i ugradna rasveta pomoći će vam da stvorite opuštajući ambijent. Noćni efekti su vrlo bitni jer svetlost sa svojim senkama i naglascima učestvuje u kreiranju spoljašnjeg prostora.