Broj 165
Početna > Trpeza > Zelena salata na tanjiru

Zdravi i vitki

Zelena salata na tanjiru

Početak proleća je idealan period za zdrave promene u vašem jelovniku. Umesto da se protiv malaksalosti borite slatkišima, obezbedite vašem telu i umu preko potrebnu energiju zdravim salatama

Još odavno je dokazano da je salata idealna dijetalna namirnica - ima manje od 200 kalorija po kilogramu, a nutricionisti poručuju da je njeno svakodnevno konzumiranje jedna od najboljih navika koju možete da učinite za vaše zdravlje, ali i vitku liniju.

Lisnato povrće se koristi sveže, kao salata i kao dodatak jelima, ali i kao samostalan obrok ili s drugim povrćem ili mesom. Istraživanja sprovedena poslednjih dvadesetak godina samo su potvrdila stara verovanja da je zeleno povrće lekovito i pomaže u očuvanju zdravlja i lečenju mnogih bolesti.

Pod zelenim povrćem podrazumeva se: zelena salata, blitva, spanać, kupus lišćar, kelj, prokelj, brokoli, boranija, grašak, krastavac, lišće belog i crnog luka i ostalo lisnato povrće koje se koristi u ishrani a sadrži dosta hlorofila, biljna vlakna, vitamine i minerale.

Zelena salata ima mlečni sok najviše u korenu, lisnim rebrima i mladim stabljikama. Naziva se još i laktukarijum, a u medicini je potvrđeno da ublažava bol i nervnu napetost, kao i da osigurava lep san.

Zdravlje na usta ulazi

Zelena i narandžasta boja najčešće se mogu naći u salatama, a upravo voće i povrće ovih boja najčešće se nalazi među preporukama raznih stručnjaka i nutricionista. Zeleno lisnato povrće sadrži malo kalorija, a dosta lekovitih sastojaka, neophodnih svakom organizmu.

Samo neki od njih su bakar, biljna vlakna i masti, beta-karoten, vitamini A, B, E, K, C, gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, cink... Ako jedete salatu punu vlakana, to će vam sniziti nivo lošeg holesterola i pomoći u prevenciji problema s probavom. Ukoliko je vaš cilj gubljenje kilograma, bilo bi dobro da obrok započnete salatom. Studije su pokazale - ako jedemo prvo niskokalorično jelo, pa potom nešto drugo, ukupni unos kalorija biće manji.

Salatom protiv stresa

Zeleno povrće povoljno deluje na organizam kada su u pitanju brojne bolesti i tegobe, pa tako ublažava simptome alergija, deluje povoljno na bolesti grla i nosa, dobar je saveznik protiv glavobolja, gripa i prehlada, ublažava depresiju, artritis, astmu, dijabetes, a korisna je i za jačanje zglobova za poboljšanje koncentracije, jačanje nervnog sistema i imuniteta. Takođe, popravlja krvnu sliku, reguliše opadanje kose, poboljšava cirkulaciju i odlična je u borbi protiv stresa.

Ako salatu uvrstite u svakodnevni meni, za kratko vreme povećaćete nivo antioksidanata u krvi koji organizam štite od slobodnih radikala. Ne zaboravite da povrće i voće treba da budu sastavni deo naše svakodnevne ishrane, a njihov doprinos našem zdravlju je ogroman.