Broj 165
Početna > Lepi i zdravi > Stres kao okidač

Vitiligo

Stres kao okidač

Savetuje se da se već prvih toplih dana depigmentirana koža tretira kremama s visokim faktorom zaštite

Pojava belih fleka na vrhovima prstiju, oko usana ili očiju prepoznatljivi su znaci oboljenja kože vitiliga. Stručnjaci objašnjavaju da je pojava belih mrlja poremećaj koji nastaje kao posledica stečenog, ograničenog gubitka pigmenta kože melanina. Jedna od teza o uzroku bolesti je pobuna odbrambenih mehanizama tela ili poremećaj imunološkog sistema. Izbledeli predeli kože nastaju zbog stvaranja sopstvenih antitela koja uništavaju melanocite. Specijalisti ističu da je u nekim slučajevima vitiligo vezan za pojedina autoimuna oboljenja, koja su najčešće izazvana stresom. Pretpostavlja se da je „emocionalna bura" dodatni okidač za pojavu belih fleka po koži.

Sklonost se nasleđuje

Dokazano je da se sklonost ka vitiligu nasleđuje, ali se bolest ne javlja u svakoj generaciji. Oko pet odsto pacijenata s mlečnobelim flekama na koži potvrdilo je da su i njihovi roditelji imali isti problem. Ponekad se vitiligo javlja kod više članova iste porodice. Dermatolozi tvrde da je ovo oboljenje znatno češće kod dijabetičara, među osobama obolelim od autoimunih bolesti, od štitaste žlezde, perniciozne anemije, bolesti oka.

Oprezno na sunce

Pošto depigmentovana koža veoma često ima prepoznatljiv, simetričan raspored na vrhovima prstiju, oko usana, očiju i na genitalijama, stručnjaci upozoravaju da posle izlaganja jakim sunčevim zracima može doći do opekotina. Zbog toga se savetuje da se već prvih toplih dana depigmentirana koža zaštiti premazivanjem antisolarnim preparatima, odnosno kremama sa visokim faktorom zaštite.

Lečenje i „kamuflaža"

Vitiligo se uglavnom leči fototerapijom, koja se sastoji u primeni psoralena i UVA zračenja. Ukoliko je vitiligo samo kozmetički problem, rešenje je veoma jednostavno. Fleke mogu da se pokriju vodootpornim bojama za kožu. Boje su veoma slične tečnom puderu i deluju samo na površinski sloj kože. Prilikom upotrebe veoma je važno odrediti istu nijansu tena kako bi trud dao željene rezultate.