Broj 165
Početna > Lepi i zdravi > Stešite bokove

Kako do idealne figure

Stešite bokove

Odgovarajućim vežbama istezanja povećaćete izdržljivost, elastičnost i pokretljivost kukova, a istovremeno ćete povećati i stabilnost u kolenima

Bez obzira na to što mnogi žensku figuru u obliku peščanog sata smatraju izuzetno privlačnom i seksepilnom, u poslednje vreme se zgražavate dok svoje bokove posmatrate u ogledalu. Verovatno vas hvata panika pri pomisli da ćete se i vi utopiti u masu dama koje ne vode dovoljno računa o izgledu tela, pa im se bokovi s naslagama sala polako ali sigurno slivaju niz butine. Ruku na srce, žene moraju da proliju mnogo više znoja kako bi se rešile viška sa stomaka, bokova, butina, ruku... nego muškarci, kojima i poveći stomačić ne narušava izgled seksi baje. Dosta ste jadikovali! Uzmite stvari u svoje ruke i bacite se na trening. Dovoljno je da svakodnevno odvojite bar pola sata za vežbe koje će „napasti" regiju oko zadnjice, odnosno predeo kukova. Ukoliko treningom ostvarite kontinuitet, vaša guza će izgledati manja i zategnutija. Evo nekoliko vežbica koje će dosta učiniti za vaše kukove i bokove:

1. Lezite bočno na pod. Oslonite se na lakat, a noge savijte u kolenima. Noge moraju da budu postavljene pod uglom od 90 stepeni i prema gornjem delu tela i prema zadnjici. Podižite nogu paralelno s drugom, za početak deset ponavljanja u tri serije.

2. Ostanite u istom položaju. Sada ćete koleno kratkim kontrakcijama privlačiti prema grudima. Za vreme ove vežbe važno je da vam telo bude fiksirano u početnom položaju i da, dok radite ponavljanja, osetite blago „štipkanje" u kukovima.

3. Dok još ne promenite položaj tela, „bombardujte" kukove vežbom koja će u bukvalnom smislu te reči spržiti salce koje vas toliko muči. Kolenom gornje noge dodirnite koleno druge, pa onda prstima, prste druge noge, naizmenično. Znači koleno, peta, koleno, peta... i sve to u tri serije po deset ponavljanja.

4. Zauzmite položaj „na sve četiri" sa stopalima, kolenima i dlanovima na podu. Zategnite stomak. Privucite koleno gore, napred prema ramenu, pa ga lagano vratite u paralelu s podom. I, naravno, tako tri puta po deset zgibova iz kuka.

5. Sada pomerite istu nogu u smeru kazaljke na satu, i to u velikom polukrugu, dozvoljavajući joj da se opruži pravo preko vas. Onda to isto uradite u suprotnom smeru. Ovu vežbu ponovite pet puta u jednom, pa u drugom smeru.

Stručnjaci za fizičku kulturu ističu da naši kukovi trpe najveće opterećenje od svih zglobova u telu. Ukoliko na ovakav način istežete svoje telo, povećaćete njihovu izdržljivost, elastičnost i pokretljivost. Istovremeno ćete povećati i stabilnost u kolenima i dobiti više snage za iskorak i čučnjeve.