Broj 165
Početna > Zanimljivosti > Prehlađeni mezimac

Savet veterinara

Prehlađeni mezimac

Pseća prehlada i šta raditi u tom slučaju?

Prehlada kao oboljenje ne postoji ni kod ljudi, ni kod životinja. Ono što nazivamo prehladom ili nazebom, u stvari su gornje respiratorne infekcije, prouzrokovane raznim virusima, a nekada i bakterijama. Infekcije gornjih disajnih puteva su česte kod pasa, a najpoznatija je zarazni kašalj. Širi se kapljičnom infekcijom, baš kao i slične bolesti kod ljudi. To znači da se prenosi prilikom direktnog kontakta pasa, odnosno bivanjem u istoj prostoriji, a često i prilikom zajedničke igre, dahtanjem. Manifestuje se tipičnim, suvim i glasnim kašljem, a obično ga prate i povišena temperatura i malaksalost.

Kašalj i kijanje

Leči se antibioticima, da bi se suzbila bakterijska infekcija, a s virusnom komponentom se izbori organizam. Protiv zaraznog kašlja postoji vakcina, koju preporučujemo ljubimcima koji dolaze u bliski kontakt s drugim psima, u parku, u liftu... Kašalj, naravno, može da bude pratilac i drugih oboljenja, i to ne samo disajnih, nego i srčanih. Nekada dolazi iz grla, grkljana, često iz dušnika, ali i zbog promena u plućima i na bronhijalnom stablu. Kijanje je pratilac iritacije sluzokože nosa, odnosno posledica rinitisa.

Trava neprijatelj ljubimca

Za razliku od ljudi, kod pasa je alergijski rinitis relativno redak. Može biti infektivnog karaktera, a još češće usled nadražaja od nečega što je pas njuškanjem udahnuo u nos. Nisu retka strana tela, poput trave, koja bivaju „usisana" u nos, i tu prouzrokuju lokalni nadražaj i infekciju. Tada obično postoji jednostrani iscedak, tj. iscedak samo iz jedne nozdrve. Strano telo se mora ukloniti što pre, ukoliko ga se pas kijanjem nije sam rešio.