Broj 165
Početna > Poznati > Jelo začinjeno muzikom

Ivana Jordan

Jelo začinjeno muzikom

Iako smatra predrasudom da žena u 21. veku mora da zna da kuva, atraktivna pevačica Ivana Jordan veruje da put do muškog srca, ipak, vodi preko stomaka, a ističe i da muzika „popravlja" ukus hrane

Gostovali ste u emisijama o kulinarstvu, kakvo je to iskustvo za vas?
Bila sam više puta, i moram priznati da mi je bilo veoma zabavno. U jednoj emisiji sam čak i plesala tango sa voditeljem dok se jelo krčkalo u rerni. Nije loša ideja.

Da li smatrate da žena 21. veka mora da bude dobra kuvarica?
Žena 21. veka mora da bude dobra u svemu, i to joj je ozbiljna frustracija. Zato je bolje koncentrisati se na delatnosti koje radimo odlično, zar ne? Nije danas neophodno da žena bude ekspert u kuhinji. Veliki procenat muškaraca to više i ne očekuje od žene. Međutim, iskonska ideja da ljubav ulazi preko stomaka i danas je aktuelna.

Mislite li da su muškarci bolji u kulinarstvu od žena?
Muškarci su odlični majstori kulinarstva. A, da li su i bolji, krajnje je individualno. Ono što muškarce čini uspešnim u kuhinji jeste to što oni tom činu prilaze sa više uzbuđenja nego žene. Ženi je kuvanje jedna vrsta dnevne rutine dok je za muškarca to egzotika. On svoje jelo ne doživljava kao prehranu, već kao svojevrsno delo. Čini mi se da muškarci više uživaju u kuhinji od žena. Nekad je divota gledati muškarca dok kuva u zanosu.

Za koga najviše volite da pripremate specijalitete?
Za dragu osobu, jedan od najlepših provoda udvoje može biti upravo taj čin pripremanja hrane i, posle, uživanje u njoj. Za roditelje takođe, ceo život su oni pripremali, a sad je vreme da i ja njima priuštim poneki specijalitet. I, naravno, za drugarice.

Koje jelo vam je omiljeno?
Sote Stroganov.

S kim razmenjujete recepte?
Moja mama je riznica recepata. Ali tu je i internet.

Da li hrana više prija uz muziku?
Da, to je divno. Uz neki lep sving ili gudački kvartet i jelo je ukusnije, lepše se topi u ustima. Muzika uključi dodatne senzore koji osete i ukus snažnije, a jelu daju i dozu neke čarobne iluzije koja lepo oboji taj ručak ili večeru.

Muzika koju pevate pomalo ima španski prizvuk, da li to povlači i sklonost ka španskoj kuhinji?
Iskreno, ne. Moj izbor je više italijanska i domaća kuhinja. Volim i japanske specijalitete, posebno suši.

Kako biste vi pripremili najromantičniju večeru?
Ovim redosledom: masline, parmezan u maslinovom ulju, šeri paradajz, rukola, određeni brusketi, sote Stroganov, crveno vino, kolač s malinama. Sve to uz divnu muziku u pozadini, sjaj sveća i pod vedrim nebom.

Sote Stroganov

Sastojci
700 g junetine od bifteka
glavica crnog luka
100 g mesnate slanine
200 g kiselih krastavčića
400 g pečuraka
malo kuvanog paradajza
malo brašna
tri kašike kisele pavlake
decilitar belog vina
so
senf

Priprema
Luk i slaninu sitno iseckajte pa zajedno prodinstajte na malo ulja. Zatim dodajte junetinu, koju ste prethodno isekli na trake. Čim meso malo uhvati boju, dodajte pečurke, posolite, zalijte vinom i ostavite da se polako dinsta. Kada meso omekša, dodajte malo senfa i malo kuvanog paradajza, kisele krastavčiće iseckane na štapiće, pa promešajte i ostavite da se još kratko prodinsta. Na samom kraju pospite ravnom kašikom brašna pa dobro izmešajte. Na kraju dodajte kiselu pavlaku.