Broj 164
Početna > Prica > Vi me uopšte ne razumete!

Pomozite detetu da lakše prođe kroz pubertet

Vi me uopšte ne razumete!

Potraga za vlastitim identitetom predstavlja izuzetno težak i dug proces, često obeležen sumnjama, koji ima za posledicu nedostatak samopouzdanja i periodičnu depresiju

Pubertet je izuzetno osetljiv period u razvoju najmlađih, koji teško pada i roditeljima i deci. Devojčice od 11 do 18 godina i dečaci od 13 do 20 godina, polako se, iz dana u dan, odvajaju od roditelja i njihovog sistema vrednosti. U zavisnosti od uslova u kojima žive, odnosa sa majkom i ocem i njihovih reakcija, deca teže ili lakše podnose pubertetsku krizu. Tinejdžeri se često žale da roditelji nemaju vremena da ih saslušaju i ne razumeju njihove probleme.

Korak u svet odraslih

Psiholozi tvrde da kada dođe trenutak da dete jasno i glasno počne da iznosi svoje mišljenje koje je potpuno suprotno od mišljenja roditelja, ono to ne radi sa namerom da iritira starije, već da bi afirmisalo svoju individualnost. U doba puberteta dete prolazi kroz važne promene, odvaja se od sigurnosti detinjstva i ulazi u svet odraslih. Iako se oseća ponosno što sazreva, dete istovremeno i žali za svim prednostima koje nosi detinjstvo. Sve te faze razvoja su neophodne kako bi dete izgradilo sopstveni identitet i shvatilo šta jeste i šta želi da bude.

Potreba za dokazivanjem

Potraga za vlastitim identitetom predstavlja izuzetno težak i dug proces, često obeležen sumnjama, koji ima za posledicu nedostatak samopouzdanja i periodičnu depresiju. Stručnjaci ističu da su to sve normalne reakcije za doba puberteta. Još nedovoljno sigurni u sebe, tinejdžeri su spremni da protestuju, da se bune protiv svega i svačega, da se ponašaju ekscesno. Trude se iz sve snage da budu upadljivi kako bi svima dokazali da postoje. Roditelji adolescenata takođe prolaze kroz težak period jer često moraju da se odreknu svojih očekivanja.

Pronađite pravu meru

Roditelji moraju da nađu pravu meru između previše i premalo ograničenja. Psiholozi ističu da, ako odsustvo ograničenja šteti detetu, preterana ograničenja takođe sprečavaju evoluciju deteta i njegovo odvajanje od roditelja. Ako se roditelji odreknu svog mišljenja u strahu od sukoba s detetom, neslaganja sa njim u pubertetu su neizbežna. Odvajanje deteta roditelji će olakšati ukoliko zadrže svoje stavove, ali istovremeno i ostave mogućnost razgovora. Da bi podigli detetovo samopoštovanje, roditelji treba da pohvale pozitivne strane svog mezimca umesto da se koncentrišu na one negativne.

Razgovor je iz raja izašao

Roditeljima koji imaju tinejdžera savetuje se da uvek odvoje vreme za dete, da budu smireni i da kontrolišu svoju eksplozivnost. Trebalo bi da čvrsto ostanu pri svojim stavovima kada je to neophodno, ali i da budu otvoreni za razgovor i kompromis. Isto tako, treba da puste dete da snosi posledice svojih dela, ali i da ga ohrabre kada ima inicijativu i postane nezavisan.