Broj 164
Početna > Lepi i zdravi > LAKO DO VITKE LINIJE

Pritikinova dijeta

LAKO DO VITKE LINIJE

Jednostavan i ukusan način da se oslobodite suvišnih kilograma, smanjite holesterol, masnoću u krvi i postanete fit

Ranih osamdesetih Nejtan Pritikin je bio jedan od najpoznatijih nutricionista u Americi, a njegova knjiga s programom ishrane i vežbi i danas je pravi bestseler. Njegova revolucionarna dijeta svih ovih godina ne pada na listi popularnosti kada su efikasne metode mršavljena u pitanju. Ako odlučite da se podvrgnete ovom režimu ishrane, neophodno je da znate da se ona bazira na odnosu dnevnog unosa tri osnovne grupe hranljivih materija. Naime, dijeta se sastoji od redukcije unosa masnoća (dozvoljen unos do 10 odsto dnevne energetske potrošnje), proteina oko 10 do 15 odsto, a povećava se unos složenih ugljenih hidrata čak i do 80 odsto. Postoje namirnice koje treba jesti i one koje strogo treba izbegavati. Poenta je da se sve vrste masti izbace iz jelovnika, da ostale namirnice treba jesti sveže ili kuvane, kao i da ne treba preskakati dnevne obroke. Da bi se pravilno sprovela dijeta, imajte na umu da ne smete da osećate glad jer tako dolazi do gubitka motivacije. Ovakav način balansirane ishrane može prouzrokovati poboljšanje ili čak potpuno povlačenje arterioskleroze, angine pektoris, hipertenzije, dijabetesa, kronove bolesti, proširenih vena, tromboze dubokih vena, hemeroida, iritabilnog kolona, gihta, prisustva kamena u žučnoj kesi, osteoporozu i ulcerozni kolitis. Kao i svaka dijeta, i Pritikinova je deo jednog šireg programa koji pored specifičnog režima ishrane podrazumeva i vežbanje, brzo hodanje, plivanje... što sve zajedno omogućava čoveku da živi bolje i duže.

Dozvoljene namirnice

- Meso - preporučuje se pre svega riba i živinsko meso, spremljeni na roštilju ili kuvani.
- Mlečni proizvodi, obrano mleko i jogurt (do 1/4 litra dnevno), kao i sir od obranog mleka (30-50 g dnevno).
- Mahunarke - pasulj, grašak, sočivo i soja dozvoljeni su zato što predstavljaju biljne izvore proteina i izvor biljnih vlakana.
- Jaja - preporučuje se sedam belanaca nedeljno.
- Povrće i voće - sve vrste u neograničenim količinama, sveže ili kuvano.
- Žitarice - integralne žitarice, crni hleb i testenina od integralnog brašna, bez dodataka ulja i jaja, integralni pirinač, ječam, proso, ovas, raž, pšenica...
- Slatkiši - zabranjeni su, osim zamene kao što je ječmeni slad.
- Pića - sokovi od svežeg voća bez dodatnih zaslađivača i voda, čaj.
- Sve vrste semenki i zrnevlja.

Nedozvoljene namirnice

Jedino i najvažnije pravilo ove dijete je da su sve vrste masti, ulja, putera, margarina - zabranjene. Upravo je zato odličan način da snizite vrednosti holesterola i masti u krvi.

DNEVNI JELOVNIK

Oni koji su posebno motivisani mogu i sami na osnovu predloženih odnosa naći nove recepte, a mi dajemo primer za jednodnevnu primenu Pritkinove dijete:

DORUČAK:    
- pola grejpfruta
    -tost
    -čaša obranog mleka
    -kaša od griza ili kukuruzne pahuljice u mleku
    -kašika mekinja

RUČAK:
- supa od povrća, graška ili sočiva
- mešano povrće (bar dve vrste), često koristiti krompir
- dve kriške hleba
- mekinje
- 100 g nemasnog mesa ili ribe

VEČERA:
- supa od povrća
- kuvani pirinač
- salata
- kriška do dve hleba
- 50 g nemasnog sira