Broj 163
Početna > Lepi i zdravi > Trening za jače „pantljike"

Vežbe za mišiće karličnog dna

Trening za jače „pantljike"

Tegobe nastaju zbog hronične upale bešike, genetski slabog vezivnog tkiva, trudnoće i porođaja, menopauze, pa čak i zbog prekomerne težine

Mnoge žene posle porođaja, muškarci posle operacije prostate, kao i dobar deo starije populacije pate od nekontrolisanog mokrenja. Prilikom smeha, kijanja i kašljanja ne mogu u potpunosti da kontrolišu zadržavanje mokraće. Uzrok se, kažu lekari, najčešće odnosi na opušteno karlično dno, a tegobe uglavnom nastaju zbog hronične upale bešike, genetski slabog vezivnog tkiva, trudnoće i porođaja, menopauze, pa čak i zbog prekomerne težine. Danas se takve tegobe mogu otkloniti.

Konsultacije s lekarom
Specijalista će preporučiti posebne vežbe koje učvršćuju mišiće u donjem delu stomaka. Ako se ova gimnastika za „neposlušnu" bešiku radi kako treba i redovno, ozdravljenje je moguće. Mogu da pomognu i injekcije kolagena, kao i terapija lekovima koje lekar prepiše. Ukoliko sve to ne pomogne, problem će rešiti hirurška intervencija.

Labavi mišići
Mišići karličnog dna su smešteni duboko u središnjem delu tela i razvučeni su od prednje strane karlice do repne kosti. Obuhvataju mokraćne kanale, vaginu i završni deo debelog creva i podupiru unutrašnje organe, bešiku i matericu. Kada dođe do opuštanja ovih mišića, bešika se spušta i nastaju problemi.

Vežba u svakom trenutku
Stručnjaci ističu da je važno da se vežbe za „čvrstu bešiku" rade redovno, a da se pri tome vodi računa o disanju. Pri udisanju dno karlice je opušteno, a pri izdisanju bi trebalo da se mišići zategnu. Možete da vežbate i dok sedite na tvrdoj stolici. Udahnite i pri izdisaju snažno stegnite mišiće karličnog dela i zadnjice. Posle nekoliko sekundi ih opustite.

Pilates pomaže
Profesori fizičke kulture ističu da je trening pilatesa izuzetno blagotvoran kada su u pitanju slabi mišići karličnog dna. Vežbe angažuju dubinske mišiće u centralnom delu tela. Tokom treninga jačaju se i dubinski leđni mišići koji su povezani sa karličnim dnom. Vremenom se postepeno ispravlja i kičma, karlica zauzima pravilan položaj, a mišići karličnog dna se zatežu pa samim tim postaju podrška bešici kada treba da se stegnu i spreče puštanje mokraće.