Broj 163
Početna > Zanimljivosti > Rekli su o deci...

Rekli su o deci...

Ne gledajte na dete kao na neki dragulj, već se trudite da ono to postane. Lanca del Vasto

Dečji biseri
Šta je kompjuter?

- Kompjuter je igračka od struje.
- Kompjuter je sprava za razmišljanje.
- Kompjuter je sive boje i ima cvetove na ekranu i ume da odgovara na pitanja.
- Kompjuter je robot koji daje podatke, ali ne hoda.

Da li vaditi krajnike?
Mnogi roditelji su u dilemi da li detetu treba da se vade krajnici ukoliko ima česte infekcije. Međutim, postoje i oni koji bi da ih se reše za svaki slučaj. Istina je da su krajnici limfni čvorovi koji učestvuju u odbrambenom mehanizmu organizma kao filter koji zadržava bakterije i druge mikroorganizme, čime sprečava nastajanje infekcija. Važno je znati da tu funkciju imaju samo zdravi krajnici, dok bolesni mogu da budu uzrok mnogih zdravstvenih problema i stalnih infekcija. Pedijatri koji imaju male pacijente sa ovim problemima, treba da ih upute na pregled kod otorinolaringologa.

Uspavanke su važne
Uspavanke nisu samo pesma, glas određene frekvencije, već i miris majke, dah, toplota tela, telesni kontakt, ritam disanja, pogled koji miluje. Specifične karakteristike svih uspavanki (ritam, ponavljanje, kratkoća, prisustvo relativno niskih frekvencija) identične su sa karakteristikama zvukova koje fetus oseća dok je još u maminom stomaku (otkucaji njenog srca, pokreti, disanje...).

Dečji donji veš
Svaka mama pri kupovini donjeg veša za svog mališana zna da etiketa na kojoj piše 100 odsto pamuk znači da je napravila odličan izbor. Ali, često se dešava i da se povedu za tim da usreće svog mališana, pa ponekad prave kompromise. Gaćice ili potkošulja sa likom iz nekog popularnog crtaća, svakako će da izmame osmeh vašem čedu. Međutim, ukoliko takav dizajn krije loš materijal, treba još jednom razmisliti.

Prljavština kao prijatelj dece
Zvuči neobično, ali najnovija istraživanja pokazuju da je prljavština, u stvari, dobra za sve nas! Instinktivna ponašanja poput stavljanja u usta svega što im dođe pod ruku i postoje zato što su korisna. Kada zajedno s prljavštinom u usta unosimo milione bakterija, virusa i parazita, mi izgrađujemo zdrav imuni sistem. Naročito su dragoceni paraziti poput nekih vrsta glista, pokazuju najnovije studije. Njihovo prisustvo u organizmu usmerava imuni sistem na pravi put i sprečava nastanak autoimunih oboljenja, alergija i astme.