Broj 163
Početna > Lepi i zdravi > Pravila zdravlja vredna

Šta treba da uradite pre vežbanja

Pravila zdravlja vredna

Pre nego što počnete da se bavite rekreacijom, potrebno je da se konsultujete s trenerom i lekarom specijalistom

Ukočenost vratnih pršljenova, savijanje kičme, bolovi u leđima, oticanje zglobova, nervoza, nesanica, džangrizavost na poslu ili u kući, nemogućnost koncentracije, povišen donji krvni pritisak, tegobe su sa kojima se suočava veliki broj zaposlenih ljudi. Brz tempo života, obaveze sa svih strana i stres svakodnevno melju poslovne ljude. Stručnjaci ističu da je rekreacija tri puta nedeljno idealno rešenje za takve probleme. Međutim, mnoge muči dilema kako doći do pravih informacija o tome koja vrsta treninga im najviše odgovara.

Prvo se treba raspitati u kojem fitnes centru možete naći stručni kadar i potrebne uslove za kvalitetan program treninga. Pre nego što počnete da se bavite bilo kojim vidom rekreacije, potrebno je da se konsultujete s trenerom i lekarom specijalistom. Oni će na osnovu detaljnih analiza i testova proceniti vaše fizičko stanje i napraviti individualni program treninga i ishrane koji odgovaraju samo vama.
- U želji da na što lakši i brži način poboljšaju svoj izgled i formu mnogi pribegavaju savetima koje pronalaze u nestručnim člancima koji se svakodnevno mogu naći u novinama i na internetu. Nisu svesni koliko je eksperimentisanje i igranje sa sumnjivim dijetama opasno po njihovo zdravlje. Svako bi trebao da obavi zdravstveni pregled pre nego što dođe u fitnes centar. S jasnom dijagnostičkom slikom, trener će proceniti njegovo fizičko stanje. Na taj način mi dobijamo informacije i parametre koji nam pomažu u pripremi programa treninga sa aspekta intenziteta, trajanja i učestalosti, osnovne preventivno-terapijske mere - objašnjava vlasnik fitnes centra „Sportska akademija Kočović” Marko Kočović.

Posledice rigoroznih dijeta
Žene se često podvrgavaju rigoroznim dijetama ne razmišljajući pri tom o posledicama. Kada se odriču hrane, remeti se bazalni metabolizam, pa se energija umesto iz depoa masnih naslaga koristi iz mišićne mase i dolazi do kontraefekta. Takvi pokušaji da se oslobodi od viška kilograma su uglavnom bezuspešni, neprijatni i krajnje naporni i rezultiraju osećajem konstantne gladi, mučninom, bolovima u predelu stomaka, drhtavicom...