Broj 163
Početna > Zanimljivosti > Luksuz na tanjiru

NAJSKUPLJI RESTORANI SVETA

Luksuz na tanjiru

U vremenu svetske ekonomske krize, sve veća popularnost elitnih restorana širom sveta pokazuje da ljudi mogu svega da se odreknu, ali kulinarskih ludorija nikako. Oni srećnici koji su probali kažu da vredi svaku paru

Odavno se poseta jednom restoranu ne svodi samo na ukusno jelo. Spoj specifičnog dizajna enterijera i maštoviti jelovnici glavni su aduti ekskluzivnih restorana. Otkrijte koji su restorani, bez obzira na paprene cene, postali najluksuznija mesta na svetu.

Kičen tejbl, Čikago
Kada je Čarli Troter otvorio restoran u Čikagu, mnogi su doveli u pitanje njegov meni. Dvadeset godina kasnije restoran „Kičen tejbl" proglašen je za jedan od najboljih na svetu. Troter je zaključio da je večera a la kart suviše konfuzna, naročito danas, kada postoji mnogo namirnica i sastojaka koji se mogu dodati jelu, a gosti su u mogućnosti da biraju tri jela u okviru menija, koji košta 200 dolara.

Aragava u Tokiju
Smešten u tokijskoj četvrti Šinbaši, „Aragava" je najstariji stek restoran u Japanu. Bez obzira na to što nije luksuzno uređen, važi za najskuplji restoran na svetu jer njegov poznati specijalitet - sirovi kobe biftek košta 330 evra! Kobe meso dobija se od goveda koja se gaje prema tradiciji, pa se svako grlo svakodnevno poji pivom i masira sakeom.

Arpež u Parizu
Glavni kuvar i vlasnik restorana „Arpež" u Parizu stvorio je svojevrsnu umetnost od spremanja povrća. Alen Pasar je smislio stavljanje povrća na meni jer je i sam vegetarijanac i uzgaja voće i povrće na svojoj farmi. Povrće se bere ujutru, stavlja se na brzi voz i isporučuje restoranima u tačno određeno vreme. Prosečna večera za dvoje košta 211 dolara, a posebna pažnja posvećena je prezentaciji hrane, dekorisanju i prijatnom ambijentu.

Vog, Istanbul
Pogled na Bosfor koji oduzima dah i fantastična atmosfera čine restoran „Vog" jednim od najekskluzivnijih mesta u Istanbulu. Nalazi se na poslednjem, 13. spratu elitne zgrade i poseduje tri terase na kojima svake večeri poznati di-džejevi zabavljaju goste. Posetioci ovog restorana mogu da biraju između dva menija. Prvi se sastoji od suši specijaliteta, a drugi se odlikuje mešavinom turske i internacionalne kuhinje.

Per se, Njujork
Da biste uživali u luksuzu na tanjiru u čuvenom njujorškom restoranu „Per se", morali biste da rezervišete mesta najmanje dva meseca unapred. Osim ako niste mnogo bogati i slavni. Pošto nismo uspeli da uđemo u ovaj restoran, ne možemo ni da vas informišemo o cenama, koje su, pretpostavljamo, i do tri puta veće od jedne prosečne srpske plate.

Skeč u Londonu
Kuvar Pjer Ganjer i gastronom Mazuz udružili su svoje znanje i stvorili jedno od najimpresivnijih mesta u Londonu. Restoran „Skeč" odiše posebnim luksuznim ambijentom, a kritičari su ga ocenili kao svojevrsnu uživanciju za sva čula. Prosečna večera za dve osobe u ovom restoranu košta 176 dolara, bez vina.

Petermans Kunstštuben u Cirihu
Specijalitet ovog restorana je meni koji se sastoji od šest jela (151 dolar), a večera počinje pečenim tikvicama i ribom, koktelima, supom od pečuraka i tikvom sa indijskim ljutim začinima. Svake nedelje desert se menja.

Krudo, Rim
Nalazi se u srcu Rima, a poznat je po maštovitim jelima. Na italijanskom reč „crudo" znači sirovo i najbolje opisuje specijalitete ovog restorana. Kuvar u svojoj kuhinji koristi samo svežu mediteransku ribu i prvoklasnu teletinu, a gostima savetuje da ih probaju sa odabranim italijanskim vinima.