Broj 163
Početna > Lepi i zdravi > Lekoviti korov

Kopriva - rezervoar polivitamina

Lekoviti korov

Predanja kazuju da su se muškarci bacali u lišće koprive, valjali po njoj, a potom živeli sto godina, i to kao legendarni ljubavnici do poslednjeg daha

Još u antičko doba ljudi su se lečili koprivom. Predanja kazuju da su se pojedini muškarci bacali u njeno lišće, valjali po njoj, a potom živeli sto godina, i to kao legendarni ljubavnici do poslednjeg daha. Kopriva je jedini korov koji je izuzetno koristan i pravi je rudnik sastojaka za kojima naš organizam prosto vapi. Od nje se koristi sve: list, koren i seme. Naravno, najlepša je i najbogatija kada je mlada i sveža. List se bere od marta do kraja jula, a seme i koren u septembru, oktobru i novembru. Ovo blago prirode sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, kalcijum, fosfor, gvožđe, vitamin C, A, B2 i K, karotin, pantotensku kiselinu. Kopriva je pravi rezervoar polivitamina i slobodno se može reći da je bogatiji od oligovita.

Bauk za išijas
Čaj od koprive smanjuje reumatične bolove, ali se pije i protiv dijareje, vaginalnog sekreta, krvarenja iz hemoroida i uopšte za zaustavljanje krvarenja spolja i iznutra. Čaj ili alkoholni rastvor koprive služe i za rast kose, protiv opadanja i peruti. U pojedinim ruralnim krajevima sveže ubrana kopriva se i danas koristi za žarenje mesta na telu obolelih od reumatizma, išijasa i neuralgije. Iz koprive se industrijski izdvaja hlorofil, kojim se leči teška anemija, a dobar je i kao preventiva od zaraznih bolesti. Hlorofil diže nizak pritisak, pa se daje i kardiovaskularnim bolesnicima.

ZELENA APOTEKA
Protiv reumatizma
Po 20 grama lista koprive i breze kuva se 15 minuta u pola litra vode, doda po 20 grama cveta suručice, zove, lipe i topolskih pupoljaka, ostavi da proključa, poklopi, ostavi osam sati i pije u toku dana umesto vode.

Za izbacivanje kamena iz bubrega
Po 10 grama koprive, rastavića, peteljki od višanja i lista hajdučice pomeša se i prokuva 10 minuta u dva litra vode, poklopi i posle četiri sata pije tokom dana.

Kod noćnog mokrenja mališana
Dvadeset grama zdrobljenog koprivinog semena i 60 grama ražanog brašna pomeša se i doda malo vode i meda da se dobije testo, napravi se pet kolačića i ispeče u rerni. U toku 20-30 dana dete treba da pojede svako veče jedan kolačić.

Jači imunitet
Po pet kašika iseckanih kopriva i lista i cveta hajdučice izručiti u litar proključalog vina. Ostaviti dva sata poklopljeno, pa zasladiti medom. Piti svaka tri sata po 50 grama tokom sedam dana.

Čaj za želudac i jetru
U dva litra vode ostave se tri kašike usitnjene biljke koprive da stoje deset do 12 sati. Posle toga smesa se kuva poklopljena pola sata. Kada se ohladi, procedi se i pije tri puta dnevno pre jela jednu šolju. Lek odvaja sluz iz pluća, čisti creva, jetru i želudac.

Upala debelog creva
Najbolji je klistir od koprive. Uzeti dve kašičice lista koprive, dve kašičice mirtinih bobica, dve kašičice drenka, pa 30 grama te mešavine kuvati 10 minuta u osam decilitara vode. Koristi se kad se ohladi na 37 stepeni.