Broj 163
Početna > Zanimljivosti > Ja to mogu sam!

Pomozite mališanu da se osamostali

Ja to mogu sam!

Kako raste, dete malo-pomalo stiče sposobnost da ispunjava sve složenije zadatke. Potrebno je da ga naučite i podržite u novim saznanjima

Dete vrlo rano može naučiti da učestvuje u svakodnevnom životu, ali pod uslovom da mu se ne nameću zadaci koji prevazilaze njegove mogućnosti. Zato psiholozi savetuju mladim roditeljima da ne rade baš sve za svog juniora, već da mu pomognu da se što pre osamostali. Kako raste, dete malo-pomalo stiče sposobnost da ispunjava sve složenije zadatke. Mališan će se pre snaći ukoliko su ga mama i tata već od ranog detinjstva učili da redovno svoje stvari ostavlja na mesto i da učestvuje u svakodnevnim kućnim aktivnostima.
To podučavanje zahteva vreme, ali dete će biti ponosno što postaje sve manje zavisno od vas i što ima svoje obaveze i odgovornosti. Cilj, dakle, nije da vam dete pomaže u poslu, nego da postane snalažljivije i da nauči da mnoge poslove obavlja samostalno.

Strpljenje i diplomatija
Prvi korak prema samostalnosti dete će postići kada se obuče bez vaše pomoći. Ako mališan ima tri godine, pustite ga da se sam snađe. Pomozite mu samo oko onoga što ne zna još da uradi (da zakopča dugmiće ili veže pertle). Budite strpljivi ako je majicu obuklo naopako, pokažite mu šta ide napred, a šta nazad. Zamolite dete da vam pomogne da namestite stolnjak i postavite pribor za jelo. Dete će biti srećno i ponosno što učestvuje u poslovima odraslih. Njegov trud nagradite pohvalom ili poljupcem.

Više odgovornosti
Odvojte malo vremena i svoju petogodišnju ćerkicu naučite da sama sredi svoje igračke. Kroz igru je naučite da odlaže prljav veš u posebnu korpu, da se ljubazno javi na telefon i da pita ko zove. Vremenom će detetu sve to preći u naviku i tako ćete izbeći sve buduće nesporazume oko sređivanja.

Mali-veliki čovek
Kada dete krene u školu, više večeri uzastopno spremite sa njim školsku torbu za naredni dan. Kada dete shvati „sistem” kako i za koji dan treba spremiti knjige i sveske, onda će to učiniti bez ičije pomoći. U tom uzrastu mališan može sam da pripremi užinu, da napravi sendvič. I, naravno, podrazumeva se da se sam umije i očešlja pre odlaska u školu. Oko sedme godine poverite svojoj mezimici malo novca i zamolite je da vam na obližnjem kiosku kupi novine, kafu ili čokoladu. Uvedite je u tajne kuhinje, naročito ako pravite kolače i imate viška materijala.

Braća i sestrice dele poslove
Ako imate više dece, podelite im zaduženja u skladu sa njihovim uzrastom i mogućnostima, ali nemojte tražiti da sve poslove obavlja najstarije dete, zato što ono to najbolje radi. Prihvatite da povremeno dečje inicijative ne budu po vašoj volji i da možda budu krunisane nekom glupošću.

Nikada ne ismevajte dete
Psiholozi opominju da roditelji nikada ne bi smeli da se podsmevaju mališanu ako pogreši. Ako ga mama ili tata uvrede, izgubiće želju da uči. Oba roditelja treba da koriste isti metod – pokazati, zatim pustiti dete da uradi isto.