Broj 162
Početna > Lepi i zdravi > Vreme je za sveže povrće!

Prolećna pijaca

Vreme je za sveže povrće!

Prolećni obroci su laki, ali vam ujedno obezbeđuju neophodnu energiju i otklanjaju umor. Nakon duge zime, neka blitva, spanać, kelj, tikvice budu osnov vaše ishrane, provodite više vremena na svežem vazduhu i izbacite namirnice koje greju organizam

Sezonsko voće i povrće je nutritivno kvalitetnije i ukusnije od zamrznutog ili onog koje kupujemo u supermarketima van sezone. U proleće na pijaci su vam na raspolaganju špargla i kupus, ali i tamno zeleno lisnato povrće, spanać, kelj i blitva. Ovo povrće je siromašno kalorijama, ali bogato nutrijentima, uključujući vlakna, vitamine C i B12. Ono sadrži lutein, moćni antioksidant koji štiti mrežnjaču oka od degeneracije. Kalcijum iz zelenog povrća je važan za regulaciju arterijskog pritiska i čvrstinu kostiju, a magnezijum i kalijum, zajedno sa kalcijumom, održavaju ravnotežu tečnosti u organizmu.

Zdravlje na tanjiru
- Špargla
Dobar je izvor folata, vitamina A i B, ali i vlakana i kalijuma. Bogata je karotenom i likopenom, važnim u smanjenju lošeg holesterola.

- Spanać
Tokom mnogih istraživanja naučnici su pronašli 15 različitih jedinjenja flavonoida koji funkcionišu kao antioksidanti. Neki od njih su se pokazali izuzetno uspešni kada je reč o usporavanju rasta ćelija kancera dojke, želuca i kože. Bogat je izvor vitamina i minerala, posebno vitamina A, koji je veoma važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema, i sadrži više od desetostruke dnevne vrednosti vitamina K, koji je veoma važan za kosti. U spanaću ima i snažnih antioksidanata koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala.

- Grašak
Bogat je vitaminima B grupe (B12, B3, B6 i folat), koji su od ključnog značaja za dobar metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata. Takođe je bogat zaštitnim karotenoidima luteinom i zeaksantinom, koji se ponašaju kao moćni antioksidanti u zaštiti od degeneracije mrežnjače oka.

- Blitva
Kalorije iz nje su veoma kvalitetne, a u poređenju s drugim imaju viši stepen hranljivosti. Blitva je odličan izvor vitamina A i E, koji se ponašaju kao jaki antioksidanti, a antocijanini štite ćelijske strukture od lošeg uticaja slobodnih radikala.

- Bosiljak
Lekovita začinska trava je važan izvor vitamina, a sadrži jedinstveno polje flavonoida koji štite ćelijske strukture i hromozome od radijacije i oksidativnog oštećenja.

Kupus
Dobar je izvor beta-karotena, vitamina C i E, kalijuma, kalcijuma i mangana.

Prokelj
Bogat je vitaminom C i folatima.

Kelj
Koristan je za želudac, jetru i imuni sistem. Sadrži lutein i zeaksantin - koji štite mrežnjaču oka od degenerativnih promena, i indole - koji sprečavaju kancer debelog creva. Izvanredan je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina A i C.

Keleraba
Bogata je vitaminom C i kalijumom.

Rotkvice
Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva. Sadrže vitamin C, kalijum i druge elemente u tragovima.

Sremuš
Terapeutsko delovanje ove biljke jednako je delovanju belog luka, a u obe biljke za to je zaslužna visoka koncentracija etarskih ulja koje sadrže sumpor. Povoljno deluje u lečenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska i na niz želudačnih i crevnih tegoba, kao i bolesti jetre.

Saveti za prolećnu ishranu:

- Kuvajte lakša jela, raznobojnija i svežijeg ukusa.
- Jedite zeleniš: spanać, kupus, špargle. Njima zamenite luk, rotkvu i cveklu koje se jedu zimi.
- Koristite maslinovo ulje.
- Jedite mnogo salate.
- Jedite više tikvica - pečenih ili kuvanih, i posluženih uz pastu. Poslužite ih s lukom, paradajzom, šampinjonima, belim lukom i paprikama. Pospite ih parmezanom.
- Koristite začine za sezonsku hranu: na primer, bosiljak za paradajz, balzamsko sirće i peršun za krastavce.
- Kupus s junećim mesom je odlična kombinacija jer ovo povrće sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana, vitamina A i folat.

Šta izbegavati u proleće:

- Smanjite količinu soli u kuvanju, kao i količinu bilo kog drugog slanog začina. Preslana hrana pregrevaće vaš organizam.
- Isto učinite s uljem! Smanjite količinu i češće koristite maslinovo u odnosu na druga ulja.
- Smanjite unos šećera jer on slabi varenje i imunitet, i krade vitamin B, kalcijum i gvožđe iz krvi. Čini organizam iritabilnim, nervoznim, preterano osetljivim, eksplozivnim.
- Heljda greje organizam, pa je idealna zimi. S prolećem je treba ređe koristiti, i to uglavnom za salate.